Lösa lån i förtid

Att lösa ett lån i förtid innebär att man betalar tillbaka hela beloppet man har lånat som en engångssumma. En vanlig anledning till vilja lösa sina lån är för att slippa betala ränta och avgifter. Har du bundna lån kan du dock behöva betala så kallad ränteskillnadsersättning för att kompensera banken för förlorade ränteinkomster.

Lån kan lösas innan sista återbetalningsdagen

När du ansöker om ett lån, oavsett om det är ett mindre eller större lån, har du i regel alltid en viss återbetalningstid och ibland även en plan för hur återbetalningen ska ske. Ibland kan det dock vara aktuellt att lösa lånet tidigare än planerat. Det kan exempelvis vara om du fått tillbaka pengar på skatteåterbäringen, inte behövde så stort lån som du hade räknat med eller har ärvt eller vunnit pengar som du nu kan lösa lånet med.

Exempel: Johan har tagit blancolån på 20 000 kr och har en återbetalningstid på 2 år. Planen är att han ska betala tillbaka cirka 844 kr (amortering) och även den ränta lånet innebär, varje månad i 2 år. Efter 1 år har han betalat tillbaka 10 000 kr av sitt lån och därmed betalat ränta för 1 år. Han säljer då sin lägenhet och gör en liten vinst som han kan använda till att lösa lånet. Han väljer att lösa hela lånet direkt och betalar in de resterande 10 000 kronorna. Genom att göra det sparar han in 1 års räntekostnad som han annars hade behövt betala.

Att du löser lånet innebär alltså att du betalar tillbaka det kvarstående beloppet och på så sätt slipper du fortsätta betala ränta för att du lånar pengar. Det går bra att lösa hela lånet på en gång eller att lösa delar av lånet i taget.

Det är även möjligt att lösa delar av ett lån

Att lösa ett helt lån kräver en del pengar, beroende på hur stort lån du har så klart. Dock brukar det även gå bra att lösa delar av ett lån i stället för hela. Om din ekonomi klarar av att lösa delar av ett lån är detta bra eftersom du sparar pengar i form av räntekostnader. Att lösa delar av ett lån är bättre än ingenting men om du har flera lån är det viktigare att du sköter avbetalningen för varje lån så du slipper dröjsmålsränta.

Lös mindre lån med hjälp av ett större lån

Att lösa lån genom att ta ett nytt lån kan låta ologiskt. Det är inte logiskt för alla utan beror på vilken sorts lån du har idag samt vad du betalar för ränta på dessa. Ett stort lån med en längre återbetalningstid kan dock ha lägre ränta än mindre lån, vilket gör att det är billigare för dig att endast ha ett stort lån.

Ett tips är att göra upp en plan över alla dina lån och räkna ut hur mycket du betalar i räntekostnader varje månad samt hur stort belopp det skulle krävas för att lösa dessa. Därefter kan du jämföra privatlån från olika långivare för att se om det finns ett alternativ som skulle innebära mindre räntekostnader för dig. Glöm inte att även räkna med den eventuella uppläggningsavgiften som kan tillkomma om du ansöker om ett större lån.

Räkna ut månadskostnaden innan du samlar lån

Tanken med att samla lån är att minska den totala månadskostnaden. Innan du samlar lån bör du därför räkna på vad ett lån kan komma att kosta dig varje månad. Testa olika summor och räntor i kalkylatorn nedan för att se vad din månadskostnad blir.

Privatlån

kr
%
kr/mån

Månadskostnad

kr/månad

Ofta slipper du resterande räntekostnader

När du väljer att lösa lån så slipper du i de flesta fall betala den resterande räntekostnaden. Trots att långivaren förmodligen hade räknat med denna intäkt från dig som kund är det även bra för långivaren att få lånet återbetalt tidigare. Detta gäller dock inte för bolån där du i stället kan bli tvungen att betala resterande räntekostnader med en så kallad ränteskillnadsersättning. Om du ska lösa ett bolån är det bäst att du kontaktar din bank för att diskutera detta.

Lös ett lån utan säkerhet på egen hand genom dessa steg: 

  1. Se över din ekonomi och se om du kan lösa ett eller flera lån
  2. Kontakta långivaren och fråga hur du ska gå tillväga för att betala in lånet
  3. Betala in pengarna och be om en bekräftelse på att lånet är återbetalt

Att lösa lån kan även vara ett alternativ till att spara pengar. I stället för att sätta undan pengar till ett sparkonto betalar du helt enkelt av dina lån. På detta sätt sparar du egentligen mer pengar eftersom du dessutom slipper räntekostnaden som du annars hade behövt betala.