Låna utan ränta

Går det verkligen att låna pengar utan ränta? Ja, hos vissa långivare kan du det, men bara under en begränsad period. Se också upp för dolda avgifter – det kan göra lånet mycket dyrare än vad du kanske hade tänkt. Här kan du läsa mer om lån utan ränta och varför det kan vara bättre att låna till låg ränta men utan tilläggsavgifter.

Hur länge kan jag låna utan ränta?

Långivare som erbjuder lån utan ränta har i dag en räntefri period på 14 dagar. Om du behöver låna pengar som du kan betala tillbaka inom den tiden kan alltså ett räntefritt lån vara ett alternativ. Räntefria perioder lämpar sig därför bäst för mindre lån.

Men behöver du längre tid på dig än så får du betala ränta när den räntefria perioden är slut. Den räntan kan då i stället vara högre än för andra lån. I det fallet är det alltså bra att kolla upp om du kan få ett lån med låg ränta på annat håll i stället.

Tänk på! För att lånet ska bli räntefritt måste du betala tillbaka pengarna inom den räntefria perioden.

Se dock upp för andra avgifter som kan tillkomma till lånet. Om du vill slippa betala för lånet behöver du även vara säker på att långivaren inte tar ut andra kostnader för att de hanterar lånet.

Tänk på att lån utan ränta kan bli dyrare i längden

Vi vill betona att det inte alls är säkert att du sparar mest pengar på ett lån utan ränta, även om det låter som det billigaste alternativet. Om du till exempel behöver låna pengarna längre än 14 dagar  kommer du aldrig tjäna på att ta räntefritt lån.

I stället kan du satsa på att hitta ett lån med så låg ränta som möjligt. Det gör du lättast genom att jämföra olika långivare med varandra. Använder du till exempel en låneförmedlare som SamblaLånekoll eller Zmarta ökar dina chanser att hitta det billigaste lånet för din ekonomi.

Det finns dessutom gott om långivare som inte tar ut några avgifter utöver räntan. Genom att välja en sådan långivare kan du komma betydligt billigare undan än med ett lån med räntefri period.

Har jag ångerrätt om jag tagit lån online?

Ja, du har alltid 14 dagars ångerrätt när du tar privatlån, snabblån eller sms-lån på på nätet. Denna ångerrätt finns i konsumentkreditlagen, och är alltså något som alla långivare måste följa.

Om du ångrar ett lån kan du dock fortfarande behöva betala ränta för den tid du har haft pengarna. Ångerrätten är alltså inte samma sak som att låna utan ränta. Däremot har du rätt att få tillbaka andra avgifter för lånet, till exempel uppläggningsavgiften.

Tips! Du har enligt lag alltid rätt att ångra ett lån du ansökt om på internet.

Att låna pengar och därefter ångra lånet är alltså inget du bör sätta i system. Du kommer inte undan räntan på det sättet, och det kan också vara en krånglig process att få tillbaka lånet. Dessutom får du i regel inte låna av långivaren igen förrän det har gått en viss tid, en så kallad karenstid.

Ovanligt att få räntefritt lån första gången du lånar

I dag är räntefria lån väldigt ovanliga. För några år sedan erbjöd många långivare nya kunder en period utan ränta när de lånade hos dem första gången. Den räntefria perioden kunde vara upp till 30 dagar, och ibland till och med flera månader.

Numera är långivare mer försiktiga med att erbjuda perioder utan ränta vid vanliga lån. Många långivare som tidigare marknadsförde räntefria lån till nya kunder har tagit bort dessa erbjudanden ur sin information på hemsidan.

Finns det bolån utan ränta?

Nej, det finns inga bolån utan ränta. Däremot har bolån ofta lägre räntor än exempelvis privatlån. Varför bolån har lägre räntor än andra typer av lån beror på flera faktorer. Bland annat får långivaren huset som säkerhet vid bolån, vilket gör att de kan erbjuda en lägre ränta.

Kan jag ta ett lån utan både ränta och avgifter?

Ja, hos vissa långivare kan du låna pengar utan varken ränta eller avgifter. Det gäller dock bara för en kortare period. Hittar du en sådan långivare är det därför viktigt att du betalar tillbaka lånet inom den räntefria perioden för att lånet ska vara helt gratis.

När den räntefria perioden är slut får du börja betala ränta, och eventuellt även andra avgifter för lånet.

Tänk på! Ett räntefritt lån betyder inte att lånet är gratis. Det kan tillkomma uppläggnings- och aviavgifter som gör lånet dyrare än lån med ränta.

Var alltid på din vakt mot andra avgifter när du lånar räntefritt. Läs villkoren noga och ta reda på om lånet innebär andra kostnader. Sådana avgifter kan nämligen göra att lånet blir dyrare än att låna med ränta.

Om du till exempel lånar 1 500 kronor och får en uppläggningsavgift på 150 kronor, är uppläggningsavgiften 10 procent av summan som du lånade. Då kan det bli billigare att hitta ett lån med en ränta på mindre än 10 procent som saknar uppläggningsavgift.

Kolla efter följande avgifter när du jämför lån utan ränta

  • Uppläggningsavgift. Det är vanligt att långivare tar ut en uppläggningsavgift som en administrationskostnad för lånet. Det finns dock långivare som inte tar ut någon sådan avgift. Därför är det viktigt att jämföra långivares erbjudanden innan du ansöker.
  • Aviavgift. En aviavgift tillkommer nästan alltid när du får en pappersfaktura. Många långivare erbjuder dock e-faktura, vilket inte brukar kosta något. Välj därför en långivare där du kan betala tillbaka lånebeloppet via e-faktura om du ska låna utan ränta.

Se också till att betala dina fakturor i tid, annars tillkommer ytterligare, ofta höga avgifter. Det kan handla om till exempel påminnelseavgift, förseningsavgift och dröjsmålsränta.

Kan jag låna pengar utan både ränta och UC?

Ja, det finns långivare som erbjuder lån utan ränta och samtidigt inte tar kreditupplysning från UC. Loanstep är en sådan långivare. Där är lånet räntefritt om du betalar tillbaka lånet inom 14 dagar.

Vilket är det bästa sms-lånet utan ränta?

Sms-lan är väldigt sällan utan ränta. Även om någon långivare skulle erbjuda detta får du räkna med att det tillkommer andra avgifter i stället. Eftersom sms-lån i regel går snabbt och har direkt utbetalning blir administrationskostnaderna desto större för sådana lån. 

Samma praxis kring ränta gäller för sms-lån som för andra typer av lån. Det innebär att du har 14 dagars ångerrätt på ditt sms-lån. Däremot är det inte säkert att du slipper betala ränta, även om du betalar tillbaka pengarna inom den tiden.

Så kan du ta ett lån utan ränta

1. Bestäm hur mycket du behöver låna

Först och främst behöver du bestämma hur mycket du vill låna. Lån med räntefria perioder är ofta på mindre belopp, men det innebär inte att du ska låna mer än nödvändigt.

Tänk på! Fundera på varför du vill ta lån utan ränta. Är det för att du inte har råd att betala ränta bör du förmodligen inte låna några pengar alls.

Tänk på att inte låna mer pengar än du har råd med. Även om du lånar utan ränta en period ska pengarna alltid betalas tillbaka. Återbetalningstiden är vanligtvis mycket kort om du vill komma med så lite ränta som möjligt.

2. Jämför långivare och välj en som erbjuder lån utan ränta

För att se vilka avgifter olika långivare tar ut kan du jämföra olika långivare. Då kan du se vilken ränta de brukar ha och vilka andra avgifter de tar ut. Om någon av långivarna som intresserar dig erbjuder en räntefri period kan du välja den om det ser ut att kunna bli billigare än andra alternativ.

3. Titta igenom villkoren och ansök om lånet

Det är alltid viktigt att titta igenom villkoren när du lånar. Men när du vill låna utan ränta är det extra viktigt. Dubbelkolla därför om lånet faktiskt är räntefritt och om det tillkommer några andra avgifter.

Långivare måste alltid presentera sin effektiva ränta, det vill säga kostnaden inklusive alla tilläggsavgifter. Titta på den för att få bäst bild av den totala kostnaden.

4. Betala tillbaka lånet i tid

Det viktigaste för att kunna låna räntefritt är att du ser till att betala tillbaka lånet i tid. Lånet gäller bara utan ränta om du betalar tillbaka hela lånebeloppet inom den period som är räntefri, vilket brukar vara 14 dagar.

Om du inte betalar tillbaka under återbetalningstiden har långivaren rätt att ta ut både förseningsavgifter och dröjsmålsränta. Det räntefria lånet kommer då kosta betydligt mer än du tänkte.

Vilka långivare har erbjudande på räntefria lån?

Bara en av långivarna vi jämför på Låneguiden erbjuder räntefria lån, nämligen Bynk.

Bynks räntefria period är 14 dagar och gäller för nya kunder. Där tillkommer inte heller några ytterligare avgifter. Det spelar inte heller någon roll hur mycket du lånar, så länge du betalar tillbaka pengarna inom de 14 dagarna.

Vanliga frågor om lån utan ränta

Vad kallas lån utan ränta?

Lån utan ränta kallas också för räntefria lån. I själva verket innebär det att du får en kortare räntefri period den första tiden efter att du tecknat lånet.

Erbjuder Handelsbanken lån utan ränta?

Nej, Handelsbanken erbjuder inte lån utan ränta. Det är ingen av storbankerna som lånar ut pengar utan att ta ut ränta.

Får man låna ut pengar utan ränta?

Ja, det är tillåtet att låna ut pengar utan ränta för en kortare tid. Däremot är det få långivare som väljer att göra det. De tjänar helt enkelt inte på att låna ut pengar utan ränta.

Kan jag låna till bil utan ränta?

Ja, det är möjligt att köpa en bil för ett privatlån du har tagit utan ränta. Men en bil kostar mycket pengar och kan bli svårt att betala tillbaka inom den begränsade räntefria perioden. Därför kommer du förmodligen att få betala ränta på lånet när den perioden är slut.

Kan jag låna utan ränta om jag har låg inkomst?

Om du har låg inkomst bör du undvika att låna utan ränta. Du måste nämligen betala tillbaka lånet inom 14 dagar för att slippa betala ränta, vilket blir svårt om du har låg inkomst.

Vad säger räntelagen om lån utan ränta?

Räntelagen styr framför allt dröjsmålsränta och andra betalningsvillkor om du inte betalar tillbaka lånet i tid. Lagen säger därför inget särskilt om lån utan ränta.