Lån utan krav

Det kan finnas vissa långivare som erbjuder snabblån utan krav, men annars är lån helt utan krav ytterst sällsynt på den svenska marknaden. Däremot finns det flera långivare som inte har lika hårda krav som andra, när det till exempel gäller inkomst och betalningsanmärkningar. På den här sidan ska vi berätta mer om lån med lättare eller få krav och tipsa om vad som är bra att tänka på.

Varför finns det inte lån utan krav?

Anledningen till att det knappt finns några lån utan krav är att det helt enkelt är för riskfyllt för långivaren. Långivaren ställer vissa krav på sina potentiella kunder för att säkerställa att de kommer få tillbaka pengarna de lånar ut, och dessa krav handlar oftast om inkomst, anställningsform, ålder och kreditbetyg.

Beroende på vilket slags lån det gäller kan du ju även behöva lämna en särskild säkerhet för lånet, till exempel bostaden när du tar ett bostadslån eller bilen när du tar billån (med säkerhet). Det gäller alltså särskilt större lånesummor eftersom det i sig innebär en större risk för långivaren.

Finns det lån utan krav på inkomst?

Ja, du kan ta lån utan inkomst, men dina möjligheter är helt klart mer begränsade eftersom relativt få långivare är villiga att ta risken att låna ut pengar till någon som har sämre förutsättningar att betala tillbaka.

Men om långivaren bedömer att din ekonomiska situation är tillräckligt god för att kunna hantera lånekostnaderna även utan inkomst kan de bevilja dig lån. Här nedanför listar vi några exempel på situationer som kan väga upp för att du saknar en fast inkomst i dagsläget.

Då kan du få lån även utan inkomst

  • Du har ett större sparkapital.
  • Du jobbar som frilansare och har oregelbunden inkomst.
  • Du har en annan inkomstkälla än en anställning, till exempel pension eller föräldrapenning.
  • Du har en inkomst, även om den är något lägre än vad långivaren vanligtvis kräver.

Du som ansöker om lån utan inkomst måste dock ta en funderare på om du verkligen kommer kunna hantera avbetalningen av lånet. Vi har bara nämnt att det innebär en större risk för långivaren, men det innebär ju även en risk för dig som låntagare. Mindre lån kommer du troligtvis kunna få även om du saknar fast inkomst (eller inkomst överhuvudtaget), men lånet ska fortfarande betalas tillbaka inom en viss tid. Värt att nämna är att mindre lån, som snabblån och krediter, dessutom ofta har betydligt högre ränta än större lån. De kan även ha kortare återbetalningstid.

Finns det lån utan krav på fast anställning?

Ja, det finns lån utan krav på fast anställning (och således fast inkomst). Faktum är att det inte finns någon regel som säger att man måste ha en fast anställning för att beviljas lån, men däremot kan enskilda långivare fortfarande ha det som krav eftersom det generellt anses vara den säkraste källan till inkomst.

Långivare som inte kräver fast anställning för att bevilja lån bedömer då i stället din deklarerade inkomst. Det är även den deklarerade inkomsten som är av intresse om du ansöker om lån utan inkomst. Den deklarerade inkomsten omfattar alla dina redovisade inkomster under ett beskattningsår, det vill säga allt från lön till pension. 

Var beredd på högre ränta när du lånar utan fast anställning

Om du blir beviljad lån utan fast anställning får du vara beredd på att få något sämre lånevillkor,och det gäller även dig som får lån utan inkomst. Du kommer troligtvis få nöja dig med ett lägre lånebelopp och långivaren tar förmodligen även ut en högre ränta som en slags kompensation för risken de tar.

Finns det sms-lån utan krav?

Det finns sms-lån med i princip inga eller i alla fall väldigt låga krav. Långivarna kan till exempel acceptera flertalet betalningsanmärkningar (även om de ofta måste vara minst sex månader gamla). Och även om det kan finnas vissa inkomstkrav behöver inkomsten sällan komma från en anställning.

Men här vill vi höja ett varningens finger. Eftersom den här typen av lån ger långivaren ytterst få garantier för att de kommer få sina pengar tillbaka är räntorna ofta höga och återbetalningstiderna väldigt korta. Ofta tillkommer även andra avgifter för lånet, så som avi- och uppläggningsavgifter, och dessa brukar också vara höga.

Kan man låna pengar snabbt utan krav?

Ja, man kan låna pengar snabbt utan krav, men även i detta fall måste du tänka på att löptiden ofta är väldigt kort och räntan betydligt högre än för andra typer av lån. Är du ute efter ett lån utan krav har du kanske inte de bästa ekonomiska förutsättningarna, och då riskerar ett snabblån att göra en redan tuff situation ännu tuffare.

Vi förstår att det kan vara lockande att låna pengar som du kan ha på ditt konto inom fem minuter, men risken är att det ibland kan gå så snabbt att du inte hinner reflektera över vilka möjligheter du har att betala av lånet. Får inte långivaren tillbaka sina pengar inom den avtalade tiden innebär det i regel ytterligare kostnader för dig, och det är lätt att hamna i en skuldspiral som är svår att ta sig ut.

Finns det lån utan krav på UC?

Ja, det finns flera långivare som erbjuder mindre lån och krediter som använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC för sina kreditprövningar, till exempel Creditsafe eller Dun & Bradstreet. Men är du ute efter större lån, som privatlån, bolån eller billån, är det bara UC som gäller.

Tänk på! Lån utan UC har i regel högre räntor än lån med UC. Vill du undvika UC på grund av många förfrågningar kan det därför vara värt att vänta tills förfrågningarna försvinner så att du även kan ansöka om lån hos långivare med UC.

Viktigt att komma ihåg är dock att ”utan UC” inte innebär att långivaren inte tar någon kreditupplysning alls. Alla långivare tar alltid en kreditupplysning på dig i samband med din ansökan, oavsett om de går via UC, Creditsafe eller Dun & Bradstreet.