Hur gör jag en låneansökan?

En låneansökan är ett formulär som du fyller i när du ansöker om ett lån. Du kan fylla i en låneansökan antingen i pappersform på ett bankkontor eller direkt på långivarens hemsida. Vad en låneansökan innehåller kan delvis variera beroende på vilken långivare du ansöker om lån hos. Långivaren utgår från din låneansökan när den fattar beslut om du är en pålitlig kund som kan betala tillbaka lånet innan lånetiden löpt ut.

Syftet med en låneansökan är att långivaren ska kunna göra en rättvis och säker bedömning av din ekonomi för att kunna fatta ett beslut om hur mycket pengar du får låna och till vilken ränta. Vanligtvis begär långivaren att du lämnar uppgifter om

  • fullständigt namn
  • personnummer
  • postadress
  • civilstånd
  • sysselsättning
  • inkomst
  • vilken typ av lån du ansöker om (bostadslån eller privatlån) 
  • lånebelopp.

Det finns flera olika typer av privatlån, eller lån utan säkerhet som man brukar kalla lån som inte är bolån. Privatlån har oftast högre ränta än vanliga bolån eftersom långivaren har sämre säkerhet eller ingen alls.

När du ansöker om lån görs en kreditupplysning på dig

En kreditupplysning är en bedömning av din kreditvärdighet. Genom kreditupplysningen får långivaren information om din inkomst, om du har några aktiva krediter och om du har några betalningsanmärkningar eller något skuldsaldo hos Kronofogden. 

Tips! Om du vänder dig till en låneförmedlare registreras endast en förfrågan på dig i kreditupplysningsregistret, även om du får svar från 10 olika banker. Dessutom ökar sannolikheten för att du snabbt hittar det bästa och billigaste låneerbjudandet för just dig.

Villkor för att få låna pengar

Det finns flera villkor som du måste uppfylla för att få låna pengar och det kan variera lite från bank till bank. Ålder är just ett sådant villkor som varierar beroende på vilken bank du vill låna pengar av. Det är vanligt att banken har 18, 20, 21 eller 22 år som minimiålder. Det kan också förekomma en maxålder. Vissa långivare vill inte att låntagaren är för gammal, eftersom det då kan finnas en risk att låntagaren inte kan betala tillbaka lånet innan han eller hon avlider.

Vissa långivare vill också att du har en fast årsinkomst. Här varierar kraven på minsta årsinkomst från bank till bank. Vissa långivare accepterar inte heller om du har några betalningsanmärkningar eller om du har en pågående skuld hos Kronofogden. Dessutom kräver vissa banker att du är folkbokförd i Sverige.