Ett reselån är ett smidigt sätt att finansiera en resa du alltid drömt om. Att låna till en resa ska inte göras för att betala en resa du egentligen inte har råd med. Däremot kan det vara ett alternativ om du vill boka en resa men inte har tillräckligt mycket pengar just nu. Generellt finns det två sätt att låna till resa. Du kan ansöka om ett reselån eller ansöka om ett kreditkonto som låter dig boka resan nu och betala senare.

Ett reselån kan vara en snabb lösning för att boka en resa

Att ta ett reselån innebär att du ansöker om ett mindre lån som fungerar som ett vanligt lån utan säkerhet. Ett sådant lån går snabbt att ansöka om och oftast kan du få pengarna på kontot redan samma dag. Däremot ska lånet betalas tillbaka relativt snabbt, oftast inom 15-90 dagar.

Fördelar och nackdelar med reselån

  • Du kan hitta billigare resor genom att boka i god tid
  • Det tillkommer en räntekostnad som du måste räkna med i semesterbudgeten

Denna sortens reselån bra för dig som hittat en resa du vill boka trots att det kanske är några dagar kvar till löning eller du väntar på skatteåterbäringen som ska finansiera redan.

Hitta reselånet med bäst ränta

Vill du finansiera en resa med ett reselån är det en bra idé att jämföra alternativ från olika långivare. På så sätt kan du hitta det reselån med lägst ränta och bäst villkor.

Ett kreditkonto kan vara till hjälp på resan

Med ett kreditkonto får du en kredit på ditt konto som du helt enkelt kan göra uttag från. Det fungerar ungefär som ett kreditkort utan själva kortet. När du gör ett uttag från ditt kreditkonto förs pengarna över till ditt vanliga konto och du kan köpa resan du planerat att göra. Pengarna ska därefter återbetalas inom en viss tid, liknande ett reselån.

Vad som är bra med ett kreditkort är att du kan göra flera uttag och därmed kan du även använda det i framtiden, exempelvis om något oförutsägbart skulle inträffa på resan. Ett kreditkonto kostar endast när du använder det men du slipper genomgå processen med att ansöka om lån.

  • Kreditkontot kan vara till hjälp både för att boka resan men även väl där
  • Om du missbrukar ett kreditkonto kan det få negativa konsekvenser för din ekonomi

Tänker du betala resan med ett kreditkonto istället för ett reselån måste du först skaffa ett kreditkonto. Därefter kan du göra uttag från ditt kreditkonto och boka din resa.

Genom att låna till resan ser du till att den blir av

Många går runt och drömmer om resor de ska göra när de lyckats spara ihop pengar. Dock är det väldigt vanligt att dessa resor aldrig blir av. Förutsatt att du tror att du kommer kunna betala tillbaka ett reselån eller ett uttag från ett kreditkonto kan ett lån till resa innebära att resan äntligen blir av.

Det kan fungera som en spark i baken att boka den där resan. Studier har visat att det är enklare att betala av ett lån eller en avbetalning än vad det är att spara pengar eftersom man då känner sig mer tvungen att faktiskt sköta återbetalningen.

Exempel: Max och Lina har bestämt sig att åka på resan till Barcelona som de alltid drömt om. Redan flera månader innan kollar de på charterresor och hittar en bra deal med både flyg och hotell. Det har inte hunnit spara tillräckligt mycket pengar men vill passa på att boka eftersom resorna inte kommer bli billigare än så här. De väljer därför att ansöka om ett reselån på 10 000 kr som ska betalas tillbaka inom 90 dagar.

Efter att ha jämfört olika långivare hittar de ett alternativ där de totala kostnaderna för lånet blir 907 kr. Max och Lina pratar med en vän som lovar att köra dom till Arlanda och på så sätt sparar de cirka 500 kr som en taxi hade kostat. Dessutom hittar de en stor reseguide genom en app och bestämmer sig därför att inte åka någon sightseeing-buss och sparar därför in 415 kr till.

Väljer du att låna till en resa tillkommer i regel en viss kostnad, oavsett om du tar ett reselån eller använder ett kreditkonto. För att det ska vara lönsamt att låna till resan är ett tips att försöka spara in räntekostnaden på andra saker. Exempelvis genom att ta bussen eller tåget till och från flygplatsen istället för att åka taxi eller att gå på sightseeing med hjälp av tips du tittat på internet istället för att anlita en guide. Sådana små besparingar kan täcka in räntekostnaden och äntligen blir resan av.

Alla pengar du lånar ska alltid betalas tillbaka

En vanlig fälla på semestern är att kostnaderna springer iväg och helt plötsligt är hela resebudgeten spenderad. Det är viktigt att göra upp en budget inför resan och verkligen hålla denna. Oftast är det bäst att ha en dagsbudget som du helt enkelt måste hålla. Skulle du överskrida den en dag får du försöka spara in lika mycket dagen efter.

Tänk på! Kostnader för reselån eller kreditkonto måste också räknas in i budgeten inför resan.

Alla lånade pengar inför resan ska alltid betalas tillbaka – vilket även måste räknas in i budgeten. Om du inte betalar tillbaka reselånet eller ett uttag från kreditkontot kan det ge konsekvenser för din framtida ekonomi. Tänk därför på att aldrig låna mer än vad du kan betala tillbaka och sköt dina avbetalningar av eventuella reselån.