Vilken bank har den lägsta räntan på privatlån?

Vilken bank som generellt har den lägsta räntan på privatlån varierar, och går därför inte att säga. I tabellen ovan kan du dock se vilka räntor som olika långivare och låneförmedlare kan erbjuda just nu. Utifrån detta kan du titta närmare på de långivare som verkar intressanta och se vad de kan erbjuda för ränta till just dig.

Räntorna presenteras inom ett räntespann, vanligtvis upp till 30 procent. Räntespannet innebär att långivarens räntor brukar hamna någonstans inom det spannet. Vilken ränta som just du får i slutändan baseras på din betalningsförmåga och kreditvärdighet.

Tips! Se efter om det tillkommer några övriga avgifter förutom räntan du får, exempelvis uppläggningsavgift.

Räntan på privatlån är i regel lägre än räntan för högkostnadskrediter, som alltid är minst 30 procent. Däremot har privatlån utan säkerhet högre ränta än lån med säkerhet, som exempelvis ett billån.

Jämför och hitta billigaste räntan hos en låneförmedlare

För att vara säker på att du får den lägsta möjliga räntan kan du ansöka om ditt lån via en låneförmedlare. Hos en låneförmedlare ansöker du om lånet bara en gång, men din ansökan skickas ut till en flertal olika långivare och banker.

Långivarna och bankerna får sedan återkomma med ett låneerbjudande till dig, där det framgår om du kan få ditt lån hos dem och till vilken ränta. Då kan du välja att ta privatlånet hos den långivare eller bank som kan erbjuda dig den lägsta räntan.

Det kan dock vara bra att känna till att långivarna som låneförmedlaren kontaktar inte är tvungna att ge dig ett låneerbjudande. Det är alltså inte säkert att du blir erbjuden ett lån av någon av långivarna som låneförmedlaren samarbetar med.

Vad är en bra ränta på privatlån?

Det går inte att säga generellt vad som är en bra ränta på privatlån, eftersom det är högst individuellt. Vilken ränta du kan få beror på dina ekonomiska förutsättningar, såsom inkomst och eventuella betalningsanmärkningar samt lånets storlek och bindningstid. Ränteläget påverkar också vilken ränta som banken kan erbjuda dig.

Det innebär alltså att det som för en person kan vara ett bra erbjudande på ränta, kan för en annan vara sämre än vad en annan långivare kan erbjuda. För att se vad som är bra ränta är det bäst att titta på vad olika banker och långivare kan erbjuda dig just nu, och välja den som ger dig lägst ränta till bäst villkor.

Hur kan jag få ner räntan på mitt privatlån?

Det finns flera sätt att sänka räntan på sitt privatlån och i längden spara pengar. Här följer några tips på hur du kan sänka räntan under löptidens gång.

 • Lös privatlånet i förtid. Det bästa sättet att slippa betala ränta är förstås om du kan betala av privatlånet så snart som möjligt. Ju kortare återbetalningstid du klarar, desto lägre ränta kan du i regel få. Om du sedan betalar av hela din skuld innan återbetalningstiden är slut behöver du inte längre betala någon ränta, så länge räntan är rörlig.
 • Förhandla räntan när du amorterar. Om du betalar tillbaka på ditt privatlån sjunker din skuld till långivaren. Därmed kan du lättare förhandla dig till en bra ränta för det fortsatta lånet. Att amortera på lånet regelbundet och inte skjuta upp återbetalningen är alltså ett sätt att minska räntekostnaden över tid.
 • Baka in privatlånet i ett bolån. Om du har utrymme att låna mer på din bostad kan du baka in privatlånet i ditt bolån, som i regel har lägre ränta än ett privatlån. Det innebär i praktiken att du höjer belåningsgraden på din bostad när du lägger om bolånet för att med dessa pengar betala av ditt privatlån.
 • Samla dina lån. Om du har flera mindre lån kan du samla dem till ett enda lån. Då får du bättre översikt över dina skulder och kan få ner räntan på det lånet du har kvar.

Har privatlån fast eller rörlig ränta?

Privatlån har allra oftast rörlig ränta. Det är bara ett fåtal långivare i Sverige som erbjuder privatlån med fast ränta.

Det är bra att ha rörlig ränta på ett privatlån, eftersom du då kan betala av lånet i förtid utan att behöva betala extra. På så sätt kan du spara pengar genom att betala av lånet snabbare. Om du har fast ränta och vill betala av lånet i förtid måste du betala ränteskillnadsersättning, alltså en avgift till banken baserat på de räntekostnader de förlorar.

Nackdelen med rörlig ränta är att den är mindre förutsägbar eftersom den ändras över tid, till skillnad från en fast ränta som gäller under hela återbetalningstiden för privatlån.

Räkna på kostnaden för ett privatlån

Med hjälp av vår kalkylator kan du själv räkna på vad ett privatlån skulle kosta varje månad. Du skriver då in den nominella räntan och eventuella övriga avgifter för att se vad du sammanlagt ska betala varje månad.

Kalkylatorn räknar dock inte med amortering av ditt privatlån. Om du ska betala av lånet under löptiden blir den kostnaden alltså utöver räntekostnaden du får fram i uträkningen.

Privatlån

kr
%
kr/mån

Månadskostnad

kr/månad

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån avsett för konsumtion som du kan använda till vad du vill. I regel är privatlånet ett lån utan säkerhet, men det går också att ta ett liknande lån med säkerhet, till exempel om du ska köpa en bil.

Ett privatlån kan vanligtvis sträcka sig mellan 5 000 och 600 000 kronor. Löptiden brukar vara från 2 år upp till 15 år, men det finns även långivare som beviljar privatlån upp till 20 år.

Tänk på! Ta aldrig ett privatlån om du inte är i behov av pengarna eller om du inte kan betala tillbaka lånet i tid.

Vad kan jag använda ett privatlån till?

Du kan använda privatlånet till i princip vad du vill. Ett privatlån är till för att användas till konsumtion, så oftast går pengarna till större inköp. Till exempel är det vanligt att finansiera en renovering med ett privatlån, eller om man ska byta vitvaror eller kök. Du kan också ta ett privatlån för att köpa en bil eller annat fordon.

Många tar även privatlån när de vill samla sina mindre lån och få ner sina räntekostnader. I praktiken innebär det att du som låntagare tar ett privatlån och betalar av dina mindre skulder med det lånet. Ett privatlån har lägre ränta än många av de små lånen, och på så sätt kan du få ner räntekostnaderna.

Exempel: Per tar ett privatlån på 100 000 kronor för ett större inköp. Har får en rörlig årsränta på 5,5 procent med fem års löptid. Till detta tillkommer en uppläggningsavgift på 495 kronor, så den effektiva räntan blir 5,86 procent. Det innebär att han måste betala totalt 115 102 kronor i ränta, vilket blir en månadskostnad på 1 910 kronor.

Du bör dock inte ta ett privatlån för att lösa en akut ekonomisk situation. Ett lån är ingen långsiktig lösning för den som har ekonomiska problem, utan ökar tvärtom skulden och kan därför försvåra situationen ytterligare.

Tänk på! Lös inte akuta ekonomiska problem med att ta ett privatlån.

Kan jag betala kontantinsatsen med ett privatlån?

Ja, det går att använda ett privatlån för att betala kontantinsatsen när du köper bostad. Kontantinsatsen är den del av bolånet som du måste betala på egen hand, vilket alltid är minst 15 procent av bostadspriset.

Har du inte tillräckligt med sparade pengar kan du finansiera kontantinsatsen med ett privatlån. Fördelen med det är att du kan köpa bostaden på en gång och använda dina sparade pengar till annat.

Det du i så fall behöver tänka på är att du måste betala ränta och andra kostnader på både bolånet och privatlånet. Banken gör en bedömning av din ekonomi när du ansöker om lån och beslutar om du får ta ett privatlån för kontantinsatsen eller inte. Räntan på privatlånet är också högre än räntan för bolånet.

Fördelar med att ta ett privatlån till kontantinsatsen

 • Du kan köpa boende på en gång. I och med att du inte behöver spara ihop flera hundra tusen kan du enkelt och snabbt köpa din drömbostad.
 • Du kan köpa annat för dina sparpengar. När du finansierar kontantinsatsen med ett privatlån behöver du inte använda några av dina sparpengar. Pengarna kan du i stället använda till att köpa nya möbler till din nya bostad.

Nackdelar med att ta ett privatlån till kontantinsatsen

 • Högre boendekostnader. Om du tar ett privatlån till kontantinsats behöver du betala av både privatlånet och bolånet. Dina boendekostnader blir därför högre än om du bara hade tagit ett bolån.
 • Högre ränta med lån utan säkerhet. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, vilket innebär högre ränta än för lån med säkerhet. En kontantinsats ligger vanligtvis på flera hundra tusen, vilket innebär att du kommer att betala mycket pengar i bara räntekostnader.

Kan jag betala handpenning med ett privatlån?

Ja, du kan också ta ett privatlån som täcker den handpenning som du behöver betala när du skriver kontrakt på bostaden. Om du till exempel inte har sålt din gamla bostad än och därmed inte har finansieringen klar för hela bostadsköpet kan ett lån vara aktuellt. Ett privatlån behöver inte heller betalas av lika tidigt som ett handpenningslån.

Kan jag ta privatlån utan säkerhet?

Ett privatlån är i regel ett lån utan säkerhet. Det betyder att du inte lämnar någon pant till långivaren som en garanti för att lånet betalas tillbaka i tid. Det här ger dig viss frihet eftersom du kan använda pengarna till vad du vill.

Den stora nackdelen med privatlån utan säkerhet är att det innebär högre räntekostnader än för lån med säkerhet. Det beror på att långivaren tar en större risk som lånar ut till dig utan att vara säker på att få tillbaka pengarna.

Tänk på! Har du en betalningsanmärkning är det svårare att få lån utan säkerhet.

Tar du ett lån med säkerhet rör det sig oftast om exempelvis billån, båtlån eller MC-lån, där bilen, båten eller MC:n står som säkerhet för att du betalar av ditt lån. Har du tagit ett billån som du inte kan betala tillbaka kan du då tvingas sälja bilen för att långivaren ska kunna få sina pengar.

Med säkerhet för privatlånet kan långivaren känna sig trygg med att få tillbaka sina pengar, så då får du som låntagare en lägre ränta.

Fördelar med privatlån med säkerhet

 • Du får lägre ränta.
 • Du behöver inte oroa dig över att inte kunna betala tillbaka lånet.

Fördelar med privatlån utan säkerhet

 • Du kan använda pengarna till vad du vill.
 • Du kan använda lånet till att samla skulder.

Kan jag ta ett amorteringsfritt privatlån?

Ja, hos en del långivare kan du ta ett amorteringsfritt privatlån. Det innebär att du under den första tiden inte behöver betala av på ditt lån, utan bara betala räntan. Den amorteringsfria perioden är vanligtvis upp till ett år efter att du har tagit lånet. När den amorteringsfria perioden är slut måste du börja betala av på privatlånet.

Tänk dock på att amortering är ett bra sätt att minska dina räntekostnader, eftersom skulden minskar över tid. Att amortera från dag ett är alltså inte negativt, utan tvärtom blir den totala kostnaden mindre i slutändan om du har möjlighet att betala av lånet snabbare.

Tips! Genom att amortera på lånet under löptiden kan du sänka din räntekostnad. 

I vissa situationer kan långivaren eller banken bevilja amorteringsfrihet på ditt privatlån. Det kan till exempel vara om det dyker upp oväntade utgifter som gör att du får svårare att amortera på lånet under en tid, eller om din inkomst blir tillfälligt lägre. För privatlån brukar amorteringsfrihet beviljas för högst tre år.

Rak amortering eller annuitet

Det finns två olika sätt att betala av privatlån: rak amortering eller annuitet. När du tecknar ett privatlån ska det framgå i villkoren vilken typ av amortering som gäller för lånet.

Annuitet är det vanligaste för privatlån. Då betalar du en viss summa varje månad som inkluderar både räntan och amorteringen. Det betyder att du i början betalar mer i ränta och mindre amortering, och sedan amorterar mer allt eftersom räntan blir mindre. Men den totala månadskostnaden blir lika stor under hela återbetalningstiden.

Tips! Rak amortering har oftast billigare totalkostnad än annuitet, men med annuitet slipper du betala mer i början av återbetalningsperioden.

Rak amortering innebär i stället att amorteringssumman är densamma varje månad, oavsett om räntan förändras eller inte. Har du till exempel lånat 100 000 kronor med fem års återbetalningstid kommer du att betala av cirka 1 665 kronor varje månad. Men den totala månadskostnaden för amortering plus ränta blir då högre i början av återbetalningstiden för att sedan minska.

Vilka villkor gäller för privatlån?

Långivare ställer vissa krav på sina låntagare för att de ska få ta privatlån. Kraven är i stort sett likadana mellan alla långivare, men ibland kan det finnas vissa skillnader.

Vanliga krav för att få ta ett privatlån

 • Åldersgräns 18 år. Alla långivare har ett ålderskrav, och är du under 18 år får du inte låna. Vissa långivare har valt att ha egna ålderskrav som är ännu högre.
 • Du måste ha en viss inkomst. Många långivare har ett inkomstkrav och lånar inte ut till personer med en inkomst som är lägre än så. Inkomstkravet varierar mellan olika långivare. En del långivare har också krav på att du har en fast inkomst under ett visst antal månader framöver. Om du tar lån med en medlånetagare eller borgenär är det lättare att uppfylla inkomstkravet än om du lånar på egen hand.
 • Du får inte ha skulder hos Kronofogden. Har du aktiva skulder hos Kronofogden kan du vanligtvis inte bli beviljad ett privatlån.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige. I regel måste du vara folkbokförd i Sverige för att få ta ett privatlån hos en svensk långivare.
Tänk på! Ta alltid reda på om du uppfyller kraven för att få låna innan du ansöker om ett privatlån.

Kan jag ta privatlån med betalningsanmärkning?

En del långivare kan bevilja privatlån även om du har en betalningsanmärkning, medan andra inte gör det. Det innebär att du som har betalningsanmärkning har färre långivare att välja mellan, och lånet blir dyrare i form av högre räntekostnader.

De långivare som accepterar betalningsanmärkningar tittar på din nuvarande ekonomiska situation och betalförmåga framåt, och kan bevilja dig ett privatlån om din situation i övrigt ser bra ut.

Tänk på! Se till att du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs innan du ansöker om ett privatlån med betalningsanmärkning.

Men om du har en eller flera betalningsanmärkningar är det viktigt att tänka efter om du verkligen bör ta ett privatlån. Är betalningsanmärkningen ett tecken på att du har svårt att betala är det bäst att undvika att ta ett privatlån, eftersom att du riskerar att få fler skulder som du inte klarar av att betala.

Kan jag ta privatlån med låg inkomst?

Långivare har olika krav på vilken inkomst du behöver ha för att få ett privatlån hos dem. Har du låg inkomst är risken dock alltid större att du inte får låna. Långivaren måste nämligen försäkra sig om att du klarar att betala tillbaka lånet, och det är också något som du själv ska vara noggrann med innan du bestämmer dig för att låna.

Tips! Med medlånetagare eller borgensman blir det lättare att ta privatlån, men då blir också båda betalningsskyldiga.

Kan jag ta privatlån utan UC?

Ja, vissa långivare som erbjuder privatlån tar inte kreditupplysning hos UC. De långivarna använder i stället andra företag för kreditupplysning, så som Bisnode eller Creditsafe.

De flesta kreditupplysningarna görs hos UC, vilket är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. Har du flera kreditupplysningar hos UC kan det vara svårt för dig att få privatlån hos en aktör som också använder UC.

Ansöker du om lån utan UC, det vill säga hos en aktör som använder ett annat kreditupplysningsföretag, syns i nuläget inte dina kreditupplysningar hos UC, vilket kan göra det lättare för dig att få lånet beviljat. Däremot har lån utan UC i regel högre ränta och andra kostnader än lån med UC.

Kan jag ta privatlån utan kreditupplysning?

Nej, i samband med att du söker ett privatlån görs alltid en kreditupplysning på dig. Det är något långivarna måste göra, så det går inte att få lån utan kreditupplysning.

Tips! Om du använder dig av en låneförmedlare görs bara en kreditupplysning, trots att du får svar från flera banker. Det är positivt för din framtida kreditvärdighet.

Hur ansöker jag om privatlån?

Ansökningsprocessen för ett privatlån ser i stort sett likadan ut hos alla långivare. Du kan oftast ansöka online på långivarens eller låneförmedlarens hemsida, och ansökan tar bara några minuter.

 1. Fyll i låneansökan. Det första du ska göra är att fylla i information om lånet och om dig själv. Den information som brukar efterfrågas är lånebelopp, återbetalningstid och dina personuppgifter. Ansökan signerar du oftast med BankID.
 2. Vänta på ditt låneerbjudande. Du får vanligtvis svar på din låneansökan inom ett dygn. Lånet blir antingen nekat, godkänt men till ett lägre belopp eller godkänt till beloppet du ansökte om. Du får sedan bestämma dig för om du vill godkänna lånet eller inte. Se till att läsa igenom villkoren du får så att du vet vad lånet skulle innebära för dig.
 3. Godkänn lånet och få pengarna utbetalda. När du väljer att godkänna lånet betalas pengarna ut. Inom några dagar är pengarna synliga på ditt konto.
Tänk på! Kontrollera om din ansökan är bindande eller inte innan du signerar.

Privatlån kommer ofta med låneskydd

De flesta långivare erbjuder dig möjligheten att teckna låneskydd till ditt privatlån. Låneskyddet är ett slags försäkring som täcker kostnader för ditt privatlån om något skulle hända.

Ett låneskydd kan skydda dig om du skulle förlora din inkomst, till exempel om du blir arbetslös eller inte kan arbeta på grund av sjukdom eller olycka. Låneskydd kan också gälla vid dödsfall. 

Det är helt upp till dig om du vill teckna ett låneskydd eller inte när du tar ett privatlån. Det är också du som väljer om låneskyddet ska gälla vid både inkomstbortfall och dödsfall. Tänk på att alltid läsa igenom villkoren för låneskyddet när du tecknar ett lån, så att du vet vad som gäller hos den specifika långivaren.

Vanliga frågor om privatlån

Vilken bank har den bästa räntan?

Vilken bank som kan erbjuda den bästa räntan varierar stort, eftersom räntan sätts individuellt. För att ta reda på var du kan få den bästa räntan kan du jämföra dina erbjudanden från flera banker och välja den som ger dig låg ränta och bra villkor i övrigt.

Kan jag få ett privatlån med betalningsfri månad?

Ja, en del långivare kan erbjuda betalningsfria perioder till sina privatlån. Det innebär att du kan slippa betala något på ditt privatlån under en månad. Kostnaderna för ränta och amortering skjuts då upp, men räntekostnaderna fortsätter att öka, så lånet blir i slutändan dyrare snarare än billigare

Kan jag ta ett privatlån utan fast anställning?

Ja, det finns långivare som lånar ut pengar även till dig som saknar fast anställning. Oftast krävs dock att du har en stabil inkomst under en tid framåt för att du ska beviljas ett privatlån.

Kan jag ta privatlån utan UC?

Ja, men de långivare som inte använder UC använder i stället ett annat företag för att ta kreditupplysning. Du kan inte ta privatlån utan kreditupplysning.

Ska jag ta ett billån eller ett privatlån?

Skillnaden mellan ett billån och ett privatlån är att det förstnämnda har bilen som säkerhet, medan privatlånet är ett lån utan säkerhet. Om lånet har bilen som säkerhet får du oftast lägre ränta på lånet än om du tar ett lån utan säkerhet för att köpa bilen.

Kan jag ha en medlåntagare eller borgenär?

Ja, flera långivare låter dig ha en medlåntagare. Det kan förbättra dina chanser att få lånet beviljat, och kanske dessutom till lägre ränta.

Är det någon skillnad på privatlån och blancolån?

Nej, privatlån och blancolån är olika namn för samma sak, nämligen lån utan säkerhet.

Kan jag ta privatlån som student?

Du kan få privatlån som student om du har möjlighet att betala kostnaderna för lånet och betala tillbaka lånet inom avsatt tid. Har du ingen stabil inkomst under din studietid bör du vara försiktig med att ta privatlån.

Går det att få ett räntefritt privatlån?

Ja, hos vissa långivare går det att ta mindre lån utan ränta. Däremot tillkommer det i regel uppläggningsavgifter och aviavgifter som i slutändan kan bli väldigt dyra, så det är långt ifrån säkert att du sparar pengar på ett räntefritt lån. Räntefria lån har ofta också höga straffavgifter om du inte betalar tillbaka lånet i tid.

Kan jag flytta mitt privatlån till en annan bank?

Ja, det går att flytta privatlån till en annan bank, till exempel om du vill samla flera lån i ett större lån. Se bara till att ha koll på hur räntan och amorteringen kommer att se ut hos den nya banken. Det finns nämligen risk att ett byte kan bli dyrare om du flyttar ett lån men behåller samma löptid, plus att startavgifter och andra avgifter tillkommer.