Ung man och kvinna åker på elsparkcyklar under sommaren.Trots att Voi och liknande företag hamnat i blåsväder går affärerna bättre än någonsin. Inför 2022 planerar företaget att bli börsnoterat. Foto: Zoran Zeremski/Shutterstock

Ekonomi

Det omtvistade företaget Voi förbereder sig nu för en börsnotering efter en miljardinvestering, skriver SvD.

Samtidigt som politiker i svenska städer i dag försöker minska på antalet elsparkcyklar går Voi bättre än någonsin. Nu förbereder sig företaget för en börsnotering.

Voi är inte bara en fluga

Efter ett antal allvarliga olyckor med elsparkcyklar i förgrunden har flera kommuner och städer försökt få bukt med problemet med fordonen. Det handlar om förslag om att minska på elsparkcyklarna till dess att tjänsterna bättre kan reglera dem.

Men problemen i städerna är ingenting som skrämmer investerarna. Sedan företaget grundades år 2018 har framgångarna varit betydande. I dagsläget värderas Voi till mellan 900 miljoner dollar och en miljard dollar. 

– Det är inget tvivel om att mikromobilitet är här för att stanna, säger Fredrik Hjelm, Vois vd.

Vois framtid, menar företagets ledning, ligger i tillväxt och expansion. Nu vill man föra ut elsparkcyklarna till fler städer. Att erövra Europa blir det första steget i den ambitiösa planen.

– Det finns över 400 städer i Europa som har över 100 000 invånare. Vi finns i 70 av dem, säger finanschef Mathias Hermansson och fortsätter. Det vore dumt att lämna så mycket värdeskapande på bordet.

Börsnoteringen är ett självklart steg

Men det är inte bara expansionen som är nästa stora grej för Voi. Nu planerar företaget att börsnoteras. Nyheten kom i samband med en välkommen kapitalanskaffning.

Företaget vill ut på börsen så snart som möjligt men det kräver många förberedelser. Vd Fredrik Hjelm är osäker på om det ens är möjligt att få Voi att bli börsnoterat under 2022. Samtidigt är förberedelserna i full gång.

– Vi har påbörjat förberedelser, men inte satt ned foten om när, var eller hur noteringen ska ske. Det är svårt att säga om det sker redan under 2022, eftersom det finns många externa faktorer som kan påverka, säger Fredrik Hjelm.