Utsikt över fiskebyn Mollösund i Orust.Även på en sådan attraktiv marknad som Orust i Bohuslän är bostadsmarknaden trögare än vanligt. Foto: Nina Alizada/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden är fortsatt stabil i juni, med oförändrade priser för bostadsrätter och något högre priser för villor. Mäklare på Orust, som SvD Näringsliv har pratat med, beskriver marknaden som ”nyckfull” och ”avvaktande”.

Trots de något stigande villapriserna är bostadsmarknaden överlag relativt trög – åtminstone om man jämför med förra året. Under årets första halvår såldes 18 procent färre villor och 22 procent färre bostadsrätter jämfört med samma period förra året.

Under pandemin blev det populärt att köpa villor i områden med pendlingsavstånd till de större städerna, till exempel på Orust i Bohuslän. Men denna trend har nu vänt, och priserna har blivit mycket lägre. På Orust är priserna på villor 18 procent lägre än de var i fjol.

Köpare ovilliga att betala för mycket

SvD har pratat med bland annat Helén Roth, som är mäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Orust. Enligt henne är marknaden i området splittrad. Objekt under fyra miljoner kronor är lätta att sälja, men hamnar priserna över det blir det svårare.

Under pandemin var det hög efterfrågan även på de allra dyraste villorna, som kan ha priser på mellan 15 och 30 miljoner kronor. Nu är läget dock ett annat, och Helén Roth menar att det går trögt att få ett första bud på sådana objekt.

Många tror på fortsatt stabilisering under tredje kvartalet

De flesta av medlemmarna i Mäklarsamfundet förutspår att bostadspriserna kommer vara fortsatt stabila under årets tredje kvartal. Joakim Lusensky från Mäklarsamfundet säger till SvD att man ser låga försäljningsantal, vilket han tror beror på att boendekostnaderna har skjutit i höjden. Många som skulle behöva flytta gör inte det.

Helena Bornevall från Handelsbanken meddelar att de tror att priserna kommer att sjunka lite till. Hon håller fast vid att priserna kommer att sjunka 20 procent från förra årets topp. Men sänkningen kommer inte att vara så dramatisk, utan ske långsamt.