Billån

För dig som planerar att köpa en ny bil och finansiera denna med ett billån finns det flera saker du bör tänka på. Dels ställer många långivare krav på bilen som säkerhet, men även köpprocessen och hur du väljer att försäkra bilen kan påverka lånet. För att du ska få de bästa villkoren för ditt billån finns det därför flera saker du bör tänka på innan du ansöker om ett billån.

Villkor och krav för lånet beror på bilen

Bilen du ska köpa spelar stor roll på dels om ditt lån blir beviljat, men även till vilka villkor du får lånet. I korta drag kan det sammanfattas så här:

  1. Ålder. En gammal bil är sällan särkskilt pålitlig, därför tar sällan långivare en gammal bil som säkerhet. Se därför till att prata med banken om du planerar att köpa en äldre bil.
  2. Värde. Värdet på bilen är självklart av största vikt för utlånaren. Även om du värderar bilen högt kan banken göra en annan uppskattning vilket kan påverka dina möjligheter att få lån.
  3. Drivmedel. Vissa långivare premierar mer ”moderna” drivmedel som el och hybrid teknologier, därför kan det för dig som ska köpa en ny bil vara värt att undersöka detta innan du bestämmer dig.

Om din bil inte är en fullgod säkerhet för banken kan det innebär att du blir tvungen att ta ett lån utan säkerhet, om detta är fallet ska du alltid jämföra lån utan säkerhet för att du ska få det lån som passar dig bäst och har lägst ränta.

Köp hos bilfirma kan krävas

Vissa långivare tillåter inte att du köper en bil på lån hos en privatperson eller ett företag som inte är auktoriserat. Det kan innebär att du blir tvungen att köpa från en återförsäljare eller en andrahandsmäklare, vilket kan göra bilaffären betydligt dyrare beroende på modell och märke.

Tips! Om du vet med dig att du kommer att köpa bilen privat är det smart att först utreda om du kan få lån utan att köpa från en auktoriserad handlare, alternativt att börja jämföra större lån utan säkerhet.

Om du vet med dig att du kommer  att köpa bilen privat kan det därför vara smart att först utreda om du kan få ett billån för den bilen alternativt att jämföra större lån utan säkerhet.

Helförsäkring ofta ett krav

Även efter att den bil du har planerat att köpa blir godkänd av långivaren återstår ofta ett krav. Eftersom banken har säkerhet i bilen krävs det ofta en helförsäkring, det vill säga en försäkring som täcker både de skador du gör samt de skador som du blir drabbad av. Eftersom banken egentligen har ett ägande i bilen kräver de ofta att bilen försäkras så att allt ingår, annars kan de bli helt utan säkerhet om du exempelvis krockar.