Privatlån

Utrikes födda och hyresgäster är överrepresenterade hos Kronofogden. Detta visar en ny rapport som myndigheten presenterade i februari 2018. Bland annat ser man att dessa två grupper har skulder i större utsträckning än andra samhällsgrupper. Man kan även se att många av skulderna är till myndigheter som Försäkringskassan.

Vissa grupper överrepresenterade hos Kronofogden

Många har sedan tidigare spekulerat i att vissa samhällsgrupper är mer skuldsatta än andra. Detta får nu stöd i den nya rapporten som är skriven av Davor Vuleta. I en intervju med Hem & Hyra berättar Vuleta att han i sitt arbete som kronofogd misstänkte att vissa grupper var överrepresenterade. Rapporten visar att just utrikes födda och hyresgäster i större utsträckning än andra har skulder som har gått hela vägen till Kronofogden. Rapporten visar även att av de skulder som registrerats var många till myndigheter som Radiotjänst och Försäkringskassan.

Tänk på! Att vissa grupper är överrepresenterade hos Kronofogden beror troligtvis på att de har en svagare ekonomi än andra grupper.

Davor tror själv att dessa skillnader beror på att dessa grupper har sämre utbildning och lägre inkomster. För dessa grupper kan det med andra ord vara extra viktigt att vara försiktig när man lånar och att ha bra koll på sin privatekonomi.

Så undviker du att hamna hos Kronofogden

Om du själv har problem med skulder eller en inkomst som inte täcker dina utgifter är det klokt att ta tag i detta innan du hamnar hos Kronofogden. Att drabbas av betalningsanmärkningar och indrivning av skulder är ingen bra lösning. En av de saker som man bör lägga stor vikt vid är hur man lånar. För att undvika att dina skulder ska hamna hos Kronofogden gäller det därför att tänka på följande.

  • Jämför lån. Innan du lånar bör du alltid jämföra lån. Detta eftersom att du enkelt kan hitta den långivare med lägst ränta och därmed få ett billigare lån. Läs mer om att ta lån med betalningsanmärkning och bolån med betalningsanmärkning.
  • Låna inte mer än du behöver. Kanske allra viktigast är att inte låna mer än vad du behöver. Lånar du mer än vad som är nödvändigt betalar du också ränta på pengar som inte används.
  • Ha koll på din ekonomi. Innan du överhuvudtaget lånar bör du säkerställa att du klarar av räntekostnaderna. Enklaste sättet att göra detta på är att utreda dina inkomster och utgifter.
  • Betala i tid. Även om du kan betala dina skulder så kan du hamna hos Kronofogden. Se därför till att alltid betala dina räkningar i tid innan de förfaller.

Genom att lägga större tid vid att planera dina lån och analysera din nuvarande ekonomiska situation kan du undvika många problem i framtiden. Se därför till att redan nu se över din privatekonomi och eventuella lån.