De yngre generationerna måste pensionsspara mer för att få ut 80 procent av sin lön i pension. Foto: bildfokus.se/Shutterstock.com
Yngre generationer måste pensionsspara mer än äldre generationer för att få ut 80 procent av sin lön i pension, det visar en rapport från Skandia. En anledning till detta är att yngre generationer etablerar sig senare på arbetsmarknaden.
De 90-talister som vill få ut 80 procent av sin lön i pension får vara beredda på att spara mer under sitt arbetsliv än vad kollegorna som är födda på 60-talet behöver göra. Skandia har kommit ut med en rapport som visar att en 90-talist i snitt måste pensionsspara dubbelt så mycket under sitt arbetsliv som den som är född på 60-talet.
En civilingenjör som är född -95 måste spara cirka 3,4 miljoner kronor för att få ut 80 procent av lönen medan en som är född -65 bara behöver spara 1,25 miljoner kronor.
Yngre generationen kommer in i arbetslivet senare
En anledning till att yngre generationer måste spara mer till pensionen är att de etablerar sig senare på arbetsmarknaden. Personer som är födda på 60-talet etablerade sig i genomsnitt redan vid 21 års ålder medan yngre generationer började arbeta mycket senare. För akademiker i Sverige är den genomsnittliga etableringsåldern nästan 30 år så det är inte konstigt att det påverkar pensionerna.
Yngre generationer har dessutom ofta en premiebaserad pension till skillnad från den tjänstepension som äldre ofta har som baseras på en procentsats av slutlönen. En premiebaserad pension styrs av utvecklingen på börsen och om man då börjar jobba senare får pengarna inte lika mycket tid att växa.
Pensionen ska räcka längre i takt med att befolkningen blir äldre
Ytterligare en anledning till att yngre generationer måste pensionsspara mer har att göra med att befolkningen blir äldre. Det innebär helt enkelt att pensionen ska räcka längre.
Ett sätt att dryga ut den framtida pensionen om man inte kan spara mer är att jobba längre. En person som etablerade sig på arbetsmarknaden vid 23 års ålder och med en lön på 33 000 kronor i månaden kan dryga ut sin pension med drygt 2 000 kronor genom att jobba ytterligare ett år efter 65.
För personer som är födda på 90-talet kommer pensionsåldern dock inte ligga vid 65 år utan snarare 70 eller 71 år.