STOCKHOLM 20080602 Över 900 000 ansökningar om betalningsförelägganden kom in till Kronofogdemyndigheten förra året. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

Kreditvärdighet

Allt fler svenskar tar en så kallad skuldsanering. En skuldsanering innebär att kronofogden går igenom din ekonomiska situation och försöker lösa befintliga skulder. Utvecklingen är enligt många oroväckande då fler och fler tar lån och handlar på kredit. Man tror även att fler äldre kommer drabbas då de får minskade inkomster och har kvar sina avbetalningar sedan tidigare.

Du kan undvika att drabbas genom att tänka igenom din konsumtion

För att du inte ska bli tvungen att ansöka om en skuldsanering finns det en del enkla tips:

  1. Handla kontant. Om du handlar kontant undviker du att lägga upp en avbetalningsplan som kan ställa till det i framtiden. Då är det bättre att spara pengarna till något du planerar att köpa. Efter köpet kan du börja spara igen till nästa inköp.
  2. Håll koll på lån och krediter. Om du redan har fler lån och krediter så är det mycket viktigt att du har koll på när dessa ska betalas och till vilka villkor. Särskilt viktigt är det att hålla kolla på återbetalningstiden så att du inte råkar passerar den.
  3. Betala inom återbetalningstiden. Som nämnt så är det viktigaste när det gäller lån och krediter att betala i tid. Annars riskerar du dels betalningsanmärkningar men även indrivning från Kronofogden och liknande drastiska åtgärder.
  4. Samla lån och krediter. Genom att samla dina lån och krediter får du inte bara bättre villkor och ränta utan även enklare att hålla koll på din ekonomi. Idag kan du enkelt ansöka om att samla lån och krediter hos en låneförmedlare.

Följer du dessa fyra steg minskar du risken för att behöva ansöka om en skuldsanering, eller att få en jobbig ekonomisk situation överhuvudtaget.

Allt fler svenskar sätter sig i skuld

Anledningen till att skuldsaneringarna ökar är dels att det har blivit lättare att ansöka om lån men även att många har för dålig kunskap om var lån innebär. Vi har gått från ett ”kontant” konsumtionsmönster till att handla allt mer på kredit. Det gör att de som får en minskad inkomst eller av andra anledningar inte längre kan betala lätt får mer skulder än vad denna klarar av. Fler tar även privatlån och mikrolån som de inte betalar i tid och därför snabbt blir mycket dyra.

Tips! På Låneguiden finns all möjlig fakta och information om lån och lånerelaterade saker. Om du ska ta ett lån kan du delvis jämföra lån från olika långivare för att få ett lån med bra villkor. Du kan även passa på att läsa om vad lån innebär och vad som är viktigt att tänka på.

Genom att ha koll på dina lån, betala i tid och vara medveten om skyldigheterna när du lånar kan du undvika skuldfällan och att tvingas göra en skuldsanering. Det kan även vara bra att skaffa låneskydd som skyddar dig om du exempelvis skulle förlora din inkomst. Om du får svårt att betala tillbaka dina lån bör du kontakta dina långivare direkt och ta tag i situationen. Att stoppa huvudet i sanden är den vanligaste anledningen till att många hamnar i skuldfällan.