Privatlån

Ett vanligt problem inför en semester är för många ekonomin. Var tionde svensk har någon gång tagit ett så kallat kreditlån för att ha råd med sommaraktiviteter eller en semesterresa under vinterhalvåret. Många glömmer bort att spara inför en semester och att ha en buffert om något oväntat skulle inträffa.

Därmed ställs många inför valet att låna pengar till aktiviteter och resor. Detta kan dock vara problematiskt om du lånar oplanerat. Se därför till att vara medveten om hur du kan undvika överbelåning och skuldfällor inför en semester.

6 tips för att undvika skuldfällan

För att undvika skuldfällan finns det några viktiga saker att ta i beaktning. Dessa kan vara avgörande för om du behöver låna inför en semester eller inte. Om du behöver väl låna kan dessa tips hjälpa dig att hitta det bästa sättet att låna på.

  1. Spara först och konsumera sedan – Det är viktigt att vara medveten om att du har pengar innan du väljer att köpa eller konsumera något. Därför bör du alltid ha ett sparkapital först, så du vet vad du har råd med. Därefter kan du konsumera.
  2. Låna inte till konsumtion – Du bör försöka undvika att låna pengar till något som ska konsumeras. Väljer du att låna ska det helst vara till större objekt eller aktiviteter, så som lån till renoveringar. Om du måste låna till konsumtion bör du ta ett litet lån.
  3. Använd betalkort eller kreditkort med gräns – Genom att använda betalkort eller kreditkort med kreditgräns gör det att du redan från början har en begränsning i hur mycket du kan spendera. Exempelvis kan du teckna ett kreditkonto med maxgräns redan innan du åker på semestern.
  4. Betala fakturor innan förfallodatum – Under semestern kan det vara enkelt att glömma att det finns ett liv där hemma också. Var därför vaksam eller medveten om när du kommer få dina fakturor för att på så sätt kunna betala de i tid. Det kan generera till höga kostnader om du glömmer betala dina fakturor under hela din semester.
  5. Jämför olika långivare – Väljer du att ta ett lån bör du inte tacka inte ja till första bästa erbjudande. Undersök vilka förmåner du kan få för att hitta det bästa lånet för dig.
  6. Undersök lånets effektiva ränta – När du tar ett lån är det bra att undersöka kostnaden för lånet för att inte drabbas av dolda kostnader. Effektiv ränta är viktigt att titta på då denna inkluderar de flesta avgifterna. Det kan exempelvis vara uppläggningsavgift och aviseringsavgift.

Privatlån ökar under sommarmånaderna

Statistik från bankerna visar att det finns en ökning under sommaren i hur många som tar privatlån. När lönen är spenderad och folk ändå behöver mer, vänder de sig helt enkelt till långivare. Vanligtvis ligger grunden i att svenskar lever ett lyxigare liv på sommaren. Det blir fler restaurangbesök, mer shoppingturer och mer resor. I många fall kan det även röra sig om att vilja ha finansiering till ett större projekt som är enklare att utföra under sommaren. Det kan handla om en husrenovering eller att ta hand om båten.

Tänk på! Trots att sommarmånaderna kan göra det mer lockande att spendera pengar på lyxliv, är det viktigt att inte glömma bort hur din personliga ekonomi ser ut.

Inte bara privatlån ökar under sommaren utan även kreditlån. Undersökning visar att i princip var tionde svensk någon gång tagit ett reselån inför en sommar- eller vinterresa. Trots att det i många fall avråds att ta reselån blir det ibland sista utvägen. Om du ska finansiera en semester med ett reselån är det viktigt att gör det ansvarsfullt.