Massor med sopor på Torget i Kiev efter protesterna 2014Självständighetstorget i Kiev efter rensningen av specialstyrkan Berkut. Foto: Roman Mikhailiuk

Banknyheter

50 utländska kunder har genomfört transaktioner på cirka 40 miljarder kronor genom Swedbank som uppvisat tydliga signaler på misstänkt penningtvätt. Detta har dock Swedbanks vd Birgitte Bonnesen dementerat. Nu kan Uppdrag Granskning och SVT Nyheter avslöja att Viktor Janukovytj, Ukrainas förre president använt Swedbank till att slussa 34 miljoner kronor ut ur landet.

Förra veckan avslöjade Uppdrag Granskning Swedbanks koppling till den enorma härvan av penningtvätt på över 40 miljarder kronor i Baltikum och inblandningen av den förre ukrainske presidenten Viktor Janukovytj. 

SVT har lyckats kartlägga personerna bakom penningtvätten

Mellan 2007 och 2015 har över 40 miljarder kronor i misstänkta transaktioner slussats genom konton i Swedbank och fram till nu har personerna bakom transaktionerna och de misstänkta bolagen varit okända. Men SVT har lyckats kartlägga bankens utländska kunder i Baltikum som uppvisat klara signaler för misstankar om penningtvätt. 

Enligt SVT handlar det om bolagskunder som inte har någon synlig verksamhet eller har osynliga ägare. SVT har kunnat avslöja att en av personerna var den förre presidenten Viktor Janukovytj som dömdes för landsförräderi efter att ha plundrat statskassan. 

Janukovytj var en härsklysten tjuv

Janukovytj blev president i Ukraina 2009 och samtidigt som han försökte bygga upp ett auktoritärt styre stal han och hans familj och den närmaste kretsen cirka 10 miljarder dollar per år från den ukrainska staten. 

Under hans tid som president skickade Janukovytj ut 34 miljoner kronor genom ett Swedbank-konto. Pengar som nu kan kopplas till en mutaffär enligt den utredning en ukrainske åklagaren låtit genomföra. 

Swedbank ska under 2017 ha blivit medvetna om Janukovytjs affärer enligt dokument som SVT fått ta del av. Trots det garanterade Birgitte Bonnesen i dagarna, två år efter det att de ukrainska myndigheterna skickat en begäran till banken, att Swedbank inte varit inblandade i någon penningtvätt.

Besvikna ukrainare i protest mot Janukovytj

Slutet på 2013 var en mörk tid i Ukraina då flera människor i Kiev gick ut i protest på Självständighetstorget efter att de fått veta att Janukovytj tackat nej till ett nytt avtal med EU och knutit starkare band med Putin och den ryska regimen. 

Protesterna fortsätter och når kulmen den 20 februari 2014 när 48 demonstranter och fyra poliser dör efter att specialstyrkan Berkut försökt rensa Självständighetstorget från människor. Samtidigt flyr den ukrainske presidenten till Ryssland med helikopter och ryska trupper skickas till Krimhalvön. Kriget är nu ett faktum och Janukovytj blir känd som den mest hatade mannen i Ukraina. 

Dokument från presidentpalatset visar på Janukovytj och Swedbanks inblandning

I ett försök att dölja sina spår har Janukovytj försökt förstöra dokument som kan binda honom till korruptionen genom att slänga dem i vattnet inne i presidentpalatset, vilket upptäcks av en grupp journalister som tagit sig in i palatset efter att Janukovytj flytt till Ryssland.

Journalisterna försöker rädda så mycket som möjligt av dokumenten som senare beslagtas av den ukrainska åklagaren.

Utredningen visar bland annat att ett av Janukovytjs bolag som använts för penningtvätt i den misstänkta mutaffären, Vega Holding Limited, har ett konto i en filial till Swedbank i Litauen.

Dömdes till 13 års fängelse

Genom att flytta pengar från företagskonton ut ur landet genom bland annat Swedbank har Janukovytj byggt upp en egen förmögenhet. Totalt uppskattas Janukovytj ha stulit cirka 200 miljarder kronor. Den 25 januari 2019 dömdes Viktor Janukovytj i sin frånvaro till 13 års fängelse för landsförräderi. Janukovytj som sedan 2014 levt under Putins beskydd kommer inte att utlämnas till Ukraina.