Privatlån

Nyheten att UC skulle säljas till nya finska ägare kom för många som en chock. För de allra flesta kommer dock uppköpet inte att ha någon påverkan. Det innebär att den som redan har flera UC-förfrågningar fortfarande kan ha problem med att få ett lån.

Nyheten att UC har sålts av storbankerna offentliggjordes den 3 maj. UC, eller Upplysningscentralen, har länge varit Sveriges dominerande aktör när det kommer till kreditupplysningar. De flesta svenskar har säkerligen haft med UC att göra och många har stött på problem när de exempelvis har försökt ta lån.

För många kreditupplysningar skadar kreditvärdigheten

Ett av de vanligaste problemen, som förvånansvärt få vet om, är att för många kreditupplysningar under kort tid kan skada kreditvärdigheten. UC har länge använt sig av en stor mängd faktorer i sina upplysningar och även flera källor. Det som är delvis unikt med UC är att de även använder sina egna databaser frekvent.

En sådan databas är hur många kreditupplysningar som historiskt sett har gjorts i ditt namn. Om du exempelvis har tagit flera kreditupplysningar under samma vecka kan det tala för att du försöker låna från mer än en långivare samtidigt. Det kan leda till att ditt kreditbetyg blir lågt och att du nekas att låna överhuvudtaget.

För dig som av någon anledning har hamnat i denna situation behöver det dock inte betyda att du inte kan få ett lån. Beroende på situationen kan du fortfarande få låna om du i övrigt sköter din privatekonomi och kan förklara ditt beteende.

Var ärlig och låna aldrig mer än du kan betala tillbaka

En grundregel att förhålla sig till är att du aldrig ska låna mer än vad du klarar av att betala tillbaka. Om flera kreditupplysningar har tagits för att du faktiskt har lånat flera gånger senaste tiden kan det vara klokt att vara försiktig. Om du blir nekad ditt lån på grund av en kreditupplysning bör du alltid ställa dig frågan om det har begåtts ett misstag eller om du faktiskt inte bör låna pengar i nuläget.

Om du inte får ett stort eller litet lån för att du har flera kreditupplysningar men inte för många lån finns det flera saker att göra. Det första du bör göra är att sluta köpa på avbetalning eller kredit, eftersom sådana köp kräver kreditupplysningar och därför kan påverka dina möjligheter att låna senare. Utöver det bör du även försöka förbättra din kreditvärdighet i övrigt.

Eftersom en kreditupplysning är en helhetsbedömning kan negativa faktorer som många kreditupplysningar till viss del vägas upp av exempelvis låg lånegrad. Därför är det alltid klokt att betala av gamla lån och krediter så fort som möjligt. Den sista utvägen för många kan vara att byta långivare.

Du kan behöva byta till en långivare som inte använder UC

Alla långivare använder sig inte av samma kreditupplysningsföretag. Därför kan du som byter långivare ibland få kreditupplysningen tagen av ett annat bolag, som inte har tillgång till samma information. För den som har flera gamla kreditupplysningar hos UC kan detta vara mycket värt, eftersom det inte belastar din kreditvärdighet överhuvudtaget när andra bolag utför kreditupplysningen.