Närbild av hand som sticker in ett kort i en bankomatKontantuttagen har minskat ordentligt det senaste året, enligt Kontantbarometern. Foto: totojang1977/Shutterstock.com

Privatekonomi

Svenskarna föredrar kontantlöst betalande och nobbar både mynt och sedlar. Enligt en undersökning har kontantuttagen minskat med 10 procent på ett år, skriver SvD Näringsliv.

Undersökningen Kontantbarometern visar att svenskarnas kontantuttag minskar. Kontantuttagen har minskat med 10 procent på ett år, och allt fler föredrar kontantlösa betalningar. 

Tydlig trend att använda digitala betalmedel

Enligt Bankomat AB:s kund- och marknadschef, Johan Nilsson, bekräftas de svenska konsumenternas trend att använda sig av digitala betallösningar i undersökningen. 

Under andra halvåret 2019 uppgick uttagen i Bankomats uttagsautomater till 42,5 miljarder kronor. Det betyder att varje svensk tog ut 686 kronor i månaden i genomsnitt. Det är en minskning jämfört med samma tidsperiod 2018, då  kontantuttagen uppgick till 47 miljarder kronor. Det innebär att varje person tog ut 766 kronor per månad i genomsnitt. 

Svenskarna ligger i topp när det gäller digitala betalmedel

Enligt Johan Nilsson kan minskningen av kontantuttag bero på att det är smidigare att använda sig av betalkort och betalappar. Konsumenterna använder helt enkelt det som är lättast och mest bekvämt.

Jämfört med andra länder står de nordiska länderna verkligen ut när det gäller användningen av digitala betalmedel.

Sverige är det landet som sticker ut mest bland de nordiska länderna i sitt användande av digitala betalmedel. Kontantanvändandet är dock fortfarande stort i resten av världen. 

Missnöje när uttagsautomater plockas bort

Även om användandet av digitala betalmedel ökar och kontantanvändandet minskar blir folk missnöjda så fort det plockas bort en uttagsautomat. Det finns fortfarande en stor del av befolkningen som inte har tillgång till digitala betalmetoder och därför har ett behov av att använda kontanter.

Kontantupproret förespråkar kontanter

Kontantupproret är ett nätverk som har tagit fasta på det digitala utanförskapet. Det är Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet som är initiativtagare till nätverket. 

Enligt Björn Eriksson är det många människor som inte kan använda en smartphone eller ett bankomatkort och då ställs de utanför samhället. Ett samhälle blir sårbart om man inte har kontanter, speciellt i krissituattioner när digitala betaltjänster inte fungerar. Digitala betalmedel skapar ett övervakningssamhälle, anser Björn Eriksson, eftersom kontanter inte går att spåra på samma sätt.

Vidare säger Björn Eriksson att det inte handlar om att ta bort de digitala betalmetoderna men att kontanterna bör finnas kvar som ett reservalternativ.