Hus och mynt i varsin ände på en gungbräda.Än så länge verkar varken stigande inflation eller oron för kriget i Ukraina dämpa trycket på den svenska bostadsmarknaden. Foto: pogonici/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik verkar varken stigande inflation eller oron för kriget i Ukraina ha haft någon dämpande effekt på bostadspriserna i Sverige. Genomsnittspriserna på både villor och lägenheter steg med 1 procent under förra månaden, rapporterar SvD Näringsliv.

I mars steg snittpriserna på villor och bostadsrätter med 1 procent jämfört med i februari, enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror. Ser man till de senaste 12 månaderna ligger ökningen för bostadsrätter på 7 procent och för villor på hela 10 procent.

Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen konstaterar i ett uttalande att varken höga el- och bensinpriser, stigande inflation eller högre räntor har bromsat in prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

De flesta räknar med oförändrade bostadspriser under kvartal två

Bland Mäklarsamfundets medlemmar räknar en majoritet med att priserna förblir oförändrade under det andra kvartalet 2022. En fjärdedel tror att priserna på villor kommer gå upp.

Enligt Björn Wellhagen beror det bland annat på att utbudet på både villor och stora lägenheter i dagsläget är så begränsat.

Priserna ökade mest i Malmö

Det var Malmö som stod för den största prisuppgången i mars. Där ökade priserna på både villor och bostadsrätter med 2 procent jämfört med februari. Samma trend noterades i Storstockholm.

114 000 kronor per kvadrat för lägenhet i centrala Stockholm

Mer stiltje var det däremot i de centrala delarna av Stockholm, men å andra sidan är det även där som priserna har gått upp som mest under det senaste året. I mars låg priset (per kvadratmeter) för en bostadsrätt i centrala Stockholm på strax över 114 000 kronor.

Genomsnittspriset på en villa i Stockholm låg i mars på cirka 7,6 miljoner kronor.

Fritidshuspriserna har ökat med 18 procent

Svensk Mäklarstatistiks siffror visar även att trycket på fritidshus är fortsatt högt. Under de senaste 12 månaderna har priserna ökat med 18 procent.