Låga räntor idag ger hushållen låga månadskostnader och en lång återbetalningstid. Men vad händer när räntan går upp? Foto: Kalamurzing/Shutterstock.com

Privatekonomi

Tänk efter innan du lånar pengar. Ett lån behöver inte alltid bli billigare för dig bara för att du får en lägre ränta. Det kan tvärtom bli dyrare om det sker på grund av en längre amorteringsperiod skriver SvD Näringsliv.

Reklamkampanjerna som just nu rullar i media för olika lån har väl knappats lyckats undgå någon. I en av reklamerna får familjen Sanati hjälp att sänka månadskostnaden samtidigt som de får pengar över till annat.

Lån med låga räntor får längre återbetalningstid

Bara för att familjen Sanati fått en sänkt månadskostnad betyder det inte att familjens ekonomi blir bättre. Det som inte framgår i reklamen är att lånet som tidigare hade en återbetalningstid på fem år nu har en återbetalningstid på strax över 12 år. Visserligen har de fått en sänkt månadskostnad och de tjänar nästan 2 000 kronor per år på deras lån som är på 370 000 kronor, men däremot har de fått en ny osäkerhet.

Det kan hända mycket med låneräntorna under 12 år. Bara för att räntorna är låga nu betyder det inte att de kommer att fortsätta vara det, och då kommer även familjen Sanatis kostnader att öka.

Den totala kostnaden kan bli väldigt hög

I en annan reklam har långivaren budskapet ”Vi förstår att människor är unika och behöver individuella lösningar”. Det som inte framgår i reklamen om de individuella lösningarna är de höga boräntorna som ligger mellan 4,95 och 8,25 procent under en tremånadersperiod. 

I det tredje exemplet som SvD Näringsliv tar upp handlar det om låneförmedlaren Bynk där det ska vara häftigt att öka på lånet och förlänga betalningstiden. Något som inte framgår är lånets totala kostnad där den effektiva räntan uppgår till 17,55 procent. 

Vidare finns det flera låneförmedlare som går ut med budskapet ”boka din resa nu, betala senare” något som gör det möjligt för en familj att faktiskt kunna åka på semester. Men till vilket pris i längden?

Hushållens blancolån har ökat

Enligt SCB:s mätningar av hushållens skulder visar den senaste finansmarknadsstatistiken att tillväxttakten på hushållens lån ligger på fem procent och att den därmed har minskat med 0,2 procent. Men när SvD Näringsliv har tittat närmare på statistiken och skillnaderna mellan september 2018 och mars 2019 har hushållens blancolån ökat med 6,3 procent. Över lag har all utlåning till hushållen under samma period ökat med 2,3 procent.

Anledningen till att SvD har valt att mäta från september 2018 var på grund av den nya hårdare lagstiftningen som trädde i kraft då och som skulle stävja dyra blancolån, som till exempel sms-lån. Det är dessutom betydligt vanligare att det är blancolån som leder till skulder hos Kronofogden. Därför är det minst lika viktigt att titta på hushållens totala räntekostnader som att titta på hushållens bolånestock.

Innan du lånar bör du fråga dig själv vad lånets totala kostnad faktiskt blir, om du har koll på den effektiva räntan och om du lånar till rätt sak. Tänk på att alla lån ska betalas tillbaka och det kan bli mycket dyrare än vad du har beräknat.