Fredrik Hedberg, en av Tinks grundareFredrik Hedberg, en av Tinks grundare. Foto: Pressbilder/Tink

Banknyheter

Svenska fintechbolaget Tink tar in en halv miljard kronor för att kunna expandera i Europa. Bolaget som driver en app och levererar tjänster till banker har en förhoppning om att utöka personalstyrkan med 300 personer det kommande året, skriver Di Digital.

Fintechbolaget Tink vill expandera utanför Sveriges gränser och det kan nu bli möjligt när man fått in 583 miljoner kronor efter att en amerikansk riskkapitaljätte gått in som ny storägare. Bolaget växer så det knakar och värderas nu till 2,5 miljarder kronor, rapporter Di Digital.

Tink har som mål att expandera till 20 europeiska länder det närmaste året.

Började som privatekonomiapp

Tink grundades av Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén för snart sju år sedan. Bolaget var från början en privatekonomiapp men har sedan dess utvecklats och levererar nu teknik till banker. Det skiftade fokuset är det som har fått verksamheten att verkligen lyfta.

När verksamheten bestod av en app, år 2017, omsatte Tink 23 miljoner kronor. När man valde att fokusera på bankerna gick det ännu bättre och i oktober 2018 hade intäkterna stigit till 100 miljoner kronor.

Bolaget driver fortfarande appen men det är tekniken till bankerna som fått verksamheten att lyfta.

Sålt tjänster till svenska storbanker

Tink har det senaste året sålt tjänster till en rad svenska storbanker, däribland Nordea och SEB. På kundlistan finns även SBAB, Collector Bank, Klarna och Nordnet.

Fintechbolaget har dessutom sålt tjänster till flera aktörer utomlands. För att kunna expandera utomlands till flera länder krävs dock en större personalstyrka. Tink har därför en förhoppning om att värva 300 personer de kommande 12 månaderna.

– Vi ska bygga ut vår infrastruktur och vårt kommersiella team, för att ligga närmare kunderna och enklare kunna hjälpa utvecklare att bygga nya tjänster på vår plattform, säger Fredrik Hedberg till Di Digital.

Vill öppna kontor i flera länder

Tinks huvudkontor finns i Stockholm och utöver det har man även öppnat upp ett kontor i London. Inom en snar framtid finns det även en förhoppning om att öppna upp kontor i ytterligare fyra storstäder runt om i Europa.

Förutom Sverige och Storbritannien är Tink även verksamma i Tyskland, Österrike, Norge, Finland, Spanien, Danmark och Belgien. Det mest troliga är att åtminstone något av de fyra kontoren öppnas upp i något av dessa länder.