Ungt par undersöker lånemöjligheter

Privatlån

Att ta ett litet lån för konsumtion blir allt vanligare. Samtidigt hamnar allt fler i kläm bland höga räntor och onödiga lån. I takt med att det bli enklare och fördelaktigare att låna blir det också lättare att begå misstag, för att undvika detta gäller det att vara eftertänksam och långsiktig när du lånar.

Svenskarna tar allt fler små lån

För några år sedan uppdagades att svenskarna ändrat sina konsumtionsvanor. Bland annat lånades det mer pengar till konsumtion genom olika former av små lån som en följd av att svenskarna har lätt att låna pengar. Detta behöver i sig inte vara ett problem. För den som är ouppmärksam och inte förstår vad lånet innebär kan det dock bli en dyr affär. För att undvika att hamna i en situation där du inte kan betala av dina lån gäller det att vara insatt i processen och ha is i magen.

Att tänka på innan du lånar pengar

Även om du söker ett mindre lån  är det klokt att ta dig tiden att tänka efter innan. Dels för att avgöra om du verkligen behöver lånet, men även för att hitta de bästa villkoren. Här är fyra frågor du bör ställa dig själv innan du ansöker om ett lån:

  1. Behöver du låna? Många kan fastna i att mindre lån är det enda alternativet. Tänk dock efter, kanske kan du avvakta och istället spara ihop pengarna?
  2. Hur mycket behöver du låna? Om du verkligen behöver låna så är frågan hur mycket. Många gillar att låna mer än vad man behöver ”ifall något händer”. Att låna onödigt mycket kan dock ge onödigt höga månadskostnader. Av denna anledning är det smart att bestämma exakt hur mycket du faktiskt behöver låna.
  3. Hur ser din budget ut? Alla har olika förutsättningar och det gäller därför att sätta upp just din budget. Om du inser att du inte kan leva som vanligt efter att månadskostnaderna för lånet är betalda är det oftast en dålig idé att låna.
  4. Var hittar du det billigaste lånet? När du har kommit så långt att du vet hur mycket du behöver låna är det dags att hitta rätt långivare. Eftersom räntor och villkor skiljer sig är det klokt att jämföra små lån och hitta den bästa räntan för just dig.

Genom att följa detta tankesätt så minskar du risken att överbelåna dig själv. Att ta det lugnt och inte stressa kan även göra att du får en bättre ränta och därmed betalar mindre för ditt lån.