Swedbanks logga på glasfasadSwedbanks vd, Birgitte Bonnesen, får sparken från storbanken efter penningtvättskandalen. Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock.com

Banknyheter

Det har stormat rejält kring Swedbank sedan Uppdrag Granskning kommit ut med uppgifterna om att banken använts för omfattande penningtvätt. Igår fick bankens vd, Birgitte Bonnesen, sparken, det skriver Aftonbladet. Bonnesen lämnar dock inte banken utan någon form av ersättning. Enligt årsredovisningen kan hon få en fallskärm på drygt 21 miljoner kronor.

För en dryg månad sedan kom SVT Nyheter och Uppdrag Granskning med nyheten att storbanken Swedbank kan ha använts för att att tvätta omkring 40 miljarder kronor. Sedan dess har det stormat mycket kring banken och många har hävdat att ledningen med vd:n Birgitte Bonnesen i spetsen fått veta vad som pågått utan att agera.

Till slut blev pressen på Swedbank för stor och igår kom beslutet att Bonnesen sparkas från den svenska storbanken.

Lämnar inte banken tomhänt

Birigtte Bonnesen må ha förlorat sin vd-post men hon lämnar inte Swedbank tomhänt. I den senaste årsredovisningen står det att Bonnesen vid händelse av en uppsägning kan få 75 procent av sin lön under 12 månader. Dessutom utgår avgångsvederlag som även det motsvarar 75 procent av lönen under ett år.

Birgitte Bonnesen har haft en årslön på cirka 14,3 miljoner kronor vilket innebär att hon som mest skulle kunna få en fallskärm motsvarande 21,5 miljoner kronor.

Kunderna rasar mot att Bonnesen ska ha rätt till ersättning

Många Swedbank kunder är upprörda över det inträffade och inte minst är de upprörda över att Swedbank vd:n ska ha rätt till ersättning efter att ha fått sparken.

– Antingen sköter man sitt jobb eller så gör man det inte, gör man det inte ska man inte belönas, säger en Swedbank-kund till Aftonbladet.

Aktien rasade i samband med Bonnesens avgång

I samband med att Swedbank meddelade vd:ns avgång började aktien att rasa. Stockholmsbörsen införde ett tillfälligt handelsstopp under torsdagen men öppnade upp handeln igen senare på eftermiddagen. Vid börsens stängning hade aktien sjunkit med åtta procent.