Gata med villorHushåll med rörlig ränta är mer känsliga för räntehöjningar. Om du har små marginaler på ditt bolån och en hög boendekostnad kan det vara läge att binda räntan. Foto: Konstantin L/Shutterstock.com

Bolån

Coronapandemin har slagit hårt mot ekonomin. Swedbank råder sina kunder att se över sin räntekänslighet och att gå med i a-kassan för att skydda sig mot ekonomiska chocker, skriver SvD Näringsliv.

Sårbarheten i hushållens ekonomi har ökat med coronakrisen, och nu råder Swedbank alla sina bolånekunder att se över sin räntekänslighet när det gäller bolån. Nya kunder lånar i genomsnitt cirka 70 procent av bostadens värde, enligt Swedbank. Större delen av bolånet ligger med rörlig ränta. Och enligt en undersökning som Sifo har gjort är det bara var tionde bankkund som har lagt om sina bolån på grund av coronakrisen.

Hushåll med rörlig ränta är mer räntekänsliga

Swedbanks privatekonom, Arturo Arques, varnar för hushållens räntekänslighet. I dag har hushållen 3 400 miljarder kronor i bolån, men bara 40 procent har bunden ränta och hela 60 procent har rörlig ränta. 

Om coronapandemin skapar en värre kris än den på 1990-talet ligger hushåll med små marginaler och rörliga räntor i riskzonen. Nuvarande kris gör hushållen mer sårbara då risken för arbetslöshet och sjukdomar ökar. 

En ränteökning till kan slå hårt mot ekonomin

Swedbank har tagit fram ett exempel där ensamstående lånat 1,5 miljoner kronor i bolån och har en rörlig ränta som ligger på 1,6 procent. I exemplet stiger räntan till 7 procent, vilket skulle innebära att utgifterna för den ensamstående skulle öka från 1 400 kronor till över 6 000 kronor, efter skattereduktion.

Men risken att boräntan skulle stiga till 7 procent bedömer Swedbank som mycket liten.

Gå med i a-kassan och skaffa en inkomstförsäkring

Swedbanks senaste rapport råder löntagare som har bolån att gå med i a-kassan. Om man dessutom har en månadslön som ligger över 25 000 kronor bör man även skaffa en inkomstförsäkring. Är man gift eller sambo och har stora lån tycker Swedbank att man borde skaffa en livförsäkring som är ett bra skydd i händelse av dödsfall. 

För att klara rejält ökade kostnader bör man även månadsspara till en bra buffert. Om en ensamstående med ett bolån som ligger på 1,5 miljoner kronor ska klara en räntehöjning på 7 procent krävs ett sparande på över 4 000 kronor per månad. 

Bind räntan om du har små marginaler och hög boendekostnad

Om marginalerna på ett bolån är måttliga eller små och boendekostnaden redan nu känns hög trots låga räntor kan det vara läge att binda boräntan. Men om du har en stabil ekonomi med en låg boendekostnad i förhållande till inkomsten och det finns goda marginaler kan det vara en bra utgångspunkt att ha rörlig ränta.

I dag behöver det inte vara mycket dyrare att välja bunden ränta framför rörlig ränta. Hos vissa banker är det ingen skillnad på listräntan med fem års bindningstid och rörlig ränta. Enda nackdelen med bunden ränta är om man vill sälja bostaden under tiden lånet är bundet eftersom man då behöver betala ränteskillnadsersättning.