En bild på SEB och Swedbanks logotyperFoto: Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Banknyheter

Finansinspektionen har inlett en utredning mot de svenska storbankerna Swedbank och SEB. Bankerna har en omfattande verksamhet i Baltikum där även Danske Bank-skandalen ägde rum. Enligt Finansinspektionen ska dock undersökningarna varit planerade sedan tidigare.

De svenska storbankerna Swedbank och SEB utreds just nu av Finansinspektionen. Det är myndighetens avdelning för penningtvätt som står för utredningen. Det har spekulerats i att utredningarna sker på grund av att båda bankerna har omfattande verksamhet i Baltikum. Som de flesta vet vid det här laget var det i Baltikum Danske Banks estländska filial tillåtit penningtvätt.

Finansinspektionen säger att utredningarna är planerade sedan tidigare

Att utredningarna ska ha något att göra med de svenska storbankernas verksamheter i Baltikum nekar Finansinspektionen till. Istället säger myndighetens presstalesperson, Peter Svensson, till Dagens Industri att utredningarna är planerade sedan tidigare.

Enligt Svensson rör det som om utredningar inom ramen för löpande tillsyn och handlar om att man efterföljer regler i Sverige och inte Baltikum. Han säger dock att man har kontakt med myndigheterna i Baltikum men att just dessa utredningarna bara gäller Sverige.

SEB växer stort i Baltikum

Både SEB och Swedbank är stora i Baltikum. SEB omsätter cirka 4,3 miljarder kronor i den regionen och man växer hela tiden. Swedbank är till och med större än så och omsätter 7,4 miljarder kronor bara i Baltikum.

Det är de stora verksamheterna i området som fått många att spekulera i om bankerna varit delaktiga i någon penningtvätt eller inte. En tydlig skillnad mellan exempelvis SEB och Danske Bank är dock antalet utländska kunder. SEB har i stort sett inga utländska kunder medan Danske Banks filial haft många misstänkta kunder från Ryssland och andra Sovjetländer.

Även Swedbank har varit tydliga med att man kräver att kunderna i Baltikum ska vara hemmahörande på den marknaden. Kundernas verksamhet ska även ha en tydlig koppling till området.