Miniatyrhus i trä och staffli med nedåtgående röd pil.Riksbanken har sänkt styrräntan, och bolånebankerna börjar följa efter. Men vissa banker sänker räntorna mer än andra. Foto: Andrii Yalanskyi/Shutterstock.com

Räntor

SvD Näringsliv har jämfört de fem största bolånebankernas snitträntor och konstaterar att landets största bolåneaktör, Swedbank, har varit sämst på att sänka boräntorna i år. Styrräntan har sänkts med 0,25 procent, men Swedbank har sänkt räntorna på sina rörliga bolån med i genomsnitt 0,19 procentenheter.

Enligt Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, är det upp till oss kunder att ställa krav på vår bank för att få så låg bolåneränta som möjligt. Som kund måste man ringa och tjata, hota med att flytta och kolla om man kan få lägre ränta hos någon annan.

Handelsbanken näst sämt

Den bank som är näst sämst på att sänka räntorna är även den näst största bolånebanken, nämligen Handelsbanken. Den genomsnittliga räntan för ett rörligt bolån hos dem har sänkts med 0,26 procentenheter i år. Därefter följer SBAB med en sänkning på 0,32 procentenheter, samt SEB med en sänkning på 0,34 procentenheter.

Tjänar mycket pengar på relativt liten sänkning

Att sänka sin bolåneränta med bara några hundradelar av en procent kanske inte låter så mycket. Men man får tänka på hur många kunder bankerna har. Till exempel har Swedbank nästan 1 000 miljarder kronor utlånat i bolån. Några få extra procentenheter i ränta ger därför väldigt mycket extra pengar i kassan.

Bankerna tjänar på kunder som inte håller koll, säger Christina Sahlberg. Tyvärr är det de trogna kunderna som inte bråkar som får betala högre ränta.

Nordea har högst rörlig ränta just nu

Hittills i år har Nordea sänkt snitträntan för rörliga bolån med 0,28 procentenheter. De är alltså inte den bank som har sänkt sina räntor minst, men de är fortfarande dyrast. I juni låg deras snittränta för rörliga bolån på 4,64 procent.

Den näst dyraste banken är Swedbank, med en snittränta på 4,62 procent. Övriga tre banker i jämförelsen – Handelsbanken, SEB och SBAB – hade alla en snittränta på strax under 4,50 procent.