Lotta Lovén från Swedbank och Swedbanks appLotta Lovén, Swedbanks chef för Digital Banking. Foto: Pressbild/Swedbank och A. Aleksandravicius/Shutterstock.com

Banknyheter

Swedbank vill ta fram en app som ska samla alla banker. Det ska göra det lättare för kunder med sin ekonomi utspridd hos flera banker att sköta sina bankärenden, skriver SvD.

Alla stora svenska banker har sin egen app där kunderna kan sköta sina bankärenden. Många svenskar har dock inte hela sin ekonomi hos en enda bank vilket betyder att det krävs flera appar för att sköta sina bankärenden.

Swedbank vill få bukt med det problemet och förslår därför att man ska ta fram en app som samlar alla banker, rapporterar SvD. Det skulle ge kunderna en bra överblick över sin ekonomi.

– Vi vill göra det enkelt för kunden att få en bra överblick, just målet är ingen rocket-science, säger Swedbanks chef för Digital Banking, Lotta Lovén, till SvD.

Håller på att ta fram en pilot

Den svenska storbanken arbetar i detta nu med att ta fram en pilot för hur appen kan tänkas se ut och fungera och hur man rent tekniskt ska kunna se kort och konton från olika banker.

Swedbanks egna app är idag den mest frekvent använda tjänsten och 99 procent av alla kundmöten sker genom appen. Man hoppas och tror därför att en gemensam app för flera banker skulle vara något kunderna vill ha.

Forskare tycker bankerna måste bli mer innovativa.

Michal Gromek arbetar som forskare om fintech och crowdfunding på Stockholm Handelshögskola. Han tycker att landets banker måste bli mer innovativa. Att samla flera konton och kort på ett och samma ställe som Swedbank vill göra tycker han inte är något unikt. Det är precis det Tink har gjort i fem års tid, med den skillnaden att det inte skett i en bankapp.

– Men det har tagit så lång tid att införliva innovation i bankerna, så det här är det bästa vi har just nu, säger Michal Gromek.

Swedbank ska agera efter vad som sker här och nu

Sedan tidigare har Swedbank arbetat efter treårsplaner. Det gör man inte längre med tanke på det skiftande samhället. Istället har man för avsikt att agera på det som sker här och nu.

Banken ska hålla koll på den tekniska utvecklingen och förändrade kundbeteenden för att kunna anpassa sig efter det. Väntar man för lång tid innan man genomför förändringar kommer bankerna halka efter vad gäller tekniska lösningar och vad kunderna efterfrågar.