Kvinna pekar på sin smarta telefon med pekfingret.Under måndagsmorgonen märkte många av Swedbanks kunder av störningar hos storbankens tjänster. Swedbank lokaliserade problemet och ordnade det innan lunchtid. Samtidigt vill de inte avslöja vad problemet var. Foto: Maria Savenko/Shutterstock

Banknyheter

Måndagsmorgonen var tuff för Swedbanks kunder som ville komma åt sina konton. Störningarna som drabbat banken ställde också till med problem för vissa butiker. Men storbanken är fortsatt förtegen om vad som var orsaken till störningarna, skriver SvD

Under måndagsmorgonen kom rapporter om att kunder inte kunde komma in på sina Swedbankkonton. Problemen innefattade dessutom betalning i vissa butiker med betalkort. Samtidigt vill Swedbank inte avslöja orsaken till störningarna utan hänvisar till att problemet nu är löst.

Även Ica fick problem

Vid lunch var allt återställt till det normala, men morgontimmarna var svettiga för Swedbank. Enligt Unni Jerndal, Swedbanks presschef, hade störningarna varit aktiva sedan sjutiden på morgonen.

Andra banker som var knutna till Swedbanks auktoriseringssystem fick också problem. Ica var en av dem.

– För närvarande är det problem med att auktorisera betalningar, det finns betalningsproblem men det problemet ligger utanför Ica. Sannolikt hänger det ihop med Swedbanks problem, förklarade Icas presstalesperson, Jenny Gerges under morgonen.

Vet vad störningen gällde men vill inte berätta

Vad störningen gällde vill Swedbank inte dela med sig av.

– Nu har vi konstaterat vad det är som orsakar den här störningen, vi arbetar med full kraft att lösa detta, meddelade Swedbanks presschef Unni Jerndal på måndagsförmiddagen.

När SvD ställde frågan om vad orsaken till störningen var hänvisade Unni Jerndal i stället till att de var i full gång med att lösa problemet.

– Vi brukar inte gå in på detaljer kring vad störningarna beror på, förklarar hon. Vi konstaterar att det är störningar, att de är omfattande, och vi beklagar att det här ställer till det för kunderna.

Inga andra storbanker verkar ha blivit påverkade av Swedbanks störningar. Varken Handelsbanken, Nordea eller SEB rapporterade några omfattande problem under måndagsmorgonen. Samtidigt kan man inte utesluta att kunder till andra banker påverkats indirekt av Swedbanks störningar, menar John Zanchi, Handelsbankens presstalesperson.