Person sitter vid dator med mobil och kontokort i händerna.Svea Banks kartläggning av den svenska e-handeln visar att "varierat brett sortiment" var den hetaste kategorin under 2021. Data och elektronik var däremot den snabbast växande, medan sport- och fritidsutrustning var den mest lukrativa. Foto: Jirapong Manustrong/Shutterstock.com

Ekonomi

E-handeln har som bekant fått ett rejält uppsving under dessa två pandemiår, och under 2021 startades drygt 4 000 nya e-handelsbolag. Di Digital har pratat med Magdalena Caesar, affärsområdeschef på Svea Bank som har kartlagt den svenska e-handeln.

Intresset för näthandeln har växt snabbt under pandemin, och bland de stora vinnarna hittar vi exempelvis digitala matbutiker och apotek som levererar varorna vid dörren.

Magdalena Caesar är affärsområdeschef på Svea Bank som utifrån statistik från UC har kartlagt den svenska e-handeln. Hon konstaterar att utvecklingen inom e-handeln är stark och berättar att det startades totalt 4 250 nya e-handelsbolag under 2021.

Datorer och elektronik den snabbast växande e-handelskategorin

Den snabbast växande e-handelskategorin är datorer och elektronik, där ökningen ligger på hela 40 procent jämfört med året dessförinnan. Totalt startades 193 nya företag under 2021.

Magdalena Caesar menar att tillväxten i just denna kategori inte kommer som någon större överraskning. Allt fler har börjat jobba hemifrån, vilket har bidragit till ett ökat behov av ett välutrustat hemmakontor.

Lukrativt att öppna näthandel inom sport- och fritid

Svea Bank gör årligen en kartläggning av e-handeln och enligt Magdalena Caesar ser de ofta ett samband mellan nystartade bolags satsningar och rådande trender.

Hon nämner till exempel att allt fler valde att satsa på sport- och fritidsutrustning under 2020, vilket man kan se som en effekt av att intresset för natur- och fritidsliv ökade när resandet var begränsat.

Kartläggningen visar att detta även är den mest lukrativa kategorin att starta e-handel inom. Den genomsnittliga butiken omsatte 695 895 kronor förra året.

1 206 e-handlare satsade på ”varierat brett sortiment”

Allra flest e-handelsbutiker öppnades inom ”varierat brett sortiment”, en kategori som exempelvis omfattar Kitchentime och Fyndiq. Hela 1 206 e-handlare satsade sina kort här.

Ta statistiken med en nypa salt

Men precis som Di Digital påpekar så bör man ta statistiken med en liten nypa salt. Det är ju inte alla nystartade bolag som överlever på längre sikt, tvärtom. Och i många fall tar det ett bra tag innan intäkterna börjar rulla in på riktigt.

Det är dock inte bara nya e-handelsbolag som måste visa framfötterna. Magdalena Caesar menar att vi har både inflation och krig att förhålla oss till och att många e-handlare står inför stora utmaningar. Det gäller särskilt bolagen som inte har någon digital företagsmodell.