Räntor

En undersökning av den europeiska marknaden visar att Sverige har näst bäst räntor på bolån. Marknaden är under förändring, och svenskar tvekar inte på att dra nytta av det.

Copenhagen Economics tog nyligen fram en jämförelse av de europeiska bolåneräntorna, det rapporterade Svenska Dagbladet under tisdagen. Analyshusets resultat visar att Sverige är ett av de bästa länderna att låna till en bostad.

Enbart Danmark kunde toppa med en genomsnittlig ränta på cirka 1 procent, vilket var något bättre än det svenska medelvärdet på 1,5 procent.

Sveriges bolånemarknad är i förändring

Under det senaste året har den svenska bolånemarknaden skapat rubriker många gånger om. Anledningen till det är att nya utmanare håller på att förändra den drastiskt.

Utmanare såsom Enkla och Avanza har genom rekordlåga räntor tvingat storbankerna att sänka sina. Vidare har det nya amorteringskravet, som trädde ikraft i mars, dämpat den låneiver som tidigare fanns med striktare krav.

Bankbyten är inte ovanliga

Enligt rapporten är svenskarna en av de kundkretsar som reagerar starkast på kostnadsförändringar. Mätt mellan 2010 och 2016 var det tydligt att svenskarna snabbt bytte skepp till den som erbjöd bäst villkor.

Sedan 2010 visade det sig även att storbankerna har tappat ekonomiskt pondus, då 75 procent av dem har tappat marknadsandelar till småbankerna.

Många lånar fortfarande mer än de bör

Det är inte helt förvånande att många tar chansen att låna när räntorna är låga. Det kan dock finnas anledning att oroa sig för belåningsvanorna.

Biträdande finansminister Per Bolund förklarade nyligen anledningen därtill. Han förtydligar att för hushåll med stabil ekonomi är exempelvis större bolån inget problematiskt.

Hushåll som påverkas mycket av konjunkturvändningar uppmuntras dock av Bolund att fundera en extra gång om lånet är nödvändigt.

Låneguiden har sedan tidigare en guide kring hur en bäst väljer bolån. Läs den för att ta reda på vad som är viktigt att tänka på i din ekonomiska situation.