man fyller på mynt i en glasburk från myntstaplar som står bredvidSvenskarna vill spara mer än vad de gör. Allra bäst på att spara är yngre personer i åldern 16 till 29 år. Foto: lovelyday12/Shutterstock.com

Privatekonomi

Nästan alla svenskar sparar men alldeles för lite. Dessutom är det många som sparar på konton där pengarna förlorar värde skriver SvD Näringsliv.

Enligt en undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av Danske Bank visar att 90 procent av svenskarna sparar lite varje månad. 40 procent sparar mer än 10 procent av sin inkomst. Men enligt undersökningen räcker inte det. Svensken vill spara mer och av de tillfrågade vill 50 procent spara mer än 10 procent av sin inkomst.

Yngre personer är bättre på att spara

Undersökningen visar också att det är många som börjar spara i yngre åldrar vilket är en ljuspunkt. 25 procent av befolkningen i åldern 16 till 29 år sparar minst 10 procent av sin inkomst efter skatt.

Enligt Danske Banks sparekonom Maria Landeborn finns det några saker som oroar henne när det gäller svenskarnas sparande. Ett orosmoment är att kvinnor sparar mindre än män. I själva verket skulle kvinnor behöva spara mer än män om man tittar på behovet av sparande.

Maria Landeborn efterlyser initiativ till aktivt pensionssparande och att den som har störst inkomst i familjen tar ett större ansvar när det gäller sin partners sparande.

– Ett alternativ för att jämna ut skillnaden i en relation är att den som tjänar mer sparar åt den som tjänar mindre, säger Maria Landeborn.

Vanliga sparkonton är inte ett bra alternativ

Något annat som oroar Maria Landeborn är att 25 procent av de tillfrågade placerar hela sitt sparande på vanliga sparkonton. Vanliga sparkonton erbjuder väldigt lite eller inget alls i ränta. I praktiken betyder det att värdet på pengarna minskar istället för att öka.

Enligt Maria Landeborn är det ett mycket dåligt alternativ att ha ett långsiktigt sparande på ett sparkonto då det inte finns någon som helst chans för pengarna att växa.