Privatekonomi
I år debuterar svenskarna som ledande i antalet digitala transaktioner enligt undersökningen World Payments Report. Med en trettonprocentig ökning går vi om USA som länge varit i täten. Trenden tycks även fortsätta mot ett kontantlöst Sverige 2030.
En genomsnittlig svensk genomför 461,5 betalningstransaktioner varje år. Detta framkommer i World Payments Report, en undersökning av betalvanor som presenteras årligen. På ett år har antalet betalningar med elektroniska medel ökat med 13 procent och därmed är Sverige ledande i världen.
– Det här är resultatet av en trend som vi sett länge i Sverige. Vi svenskar är tekniskt kunniga, säger Capgeminis expert på e-handel och digitala betalningar Pascal Olin till SVT via TT.
Transaktionerna ökar mest i Sverige
Tidigare har den mest entusiastiska marknaden varit den amerikanska. Deras ökning på drygt fem procent är dock under experternas förväntan i undersökningen presenterad av Capgemini och BNP Paribas.
Den stora skillnaden bedömer Olin vara en större entusiasm och initiativtagande i Sverige. Ett exempel på fenomenet är betalappen Swish, som idag används av drygt sex miljoner svenskar.
– Förutom Swish är tidigare exempel Bankomatbolaget, Bankgirot och BankID. Väldigt få andra länder har den här typen av gemensamma lösningar, kommenterar han.
Sverige har dock inte allt för stor marginal till sina konkurrenter – Australien, Sydkorea och Finland ligger oss hack i häl. De två förstnämnda tror Olin också kommer att gå om USA inom inte allt för lång tid.
Kontantlöst Sverige väntas år 2030
Att allt fler transaktioner görs elektroniskt innebär också en minskad popularitet för den analoga. Enligt en prognos från KTH år 2017 kommer Sverige vara helt kontantlöst innan 2030. Redan då gjordes cirka 80 procent av alla transaktioner elektroniskt.
I nuläget innebär kontanthantering en extra kostnad för både den som köper och säljer. Kontanternas utfasning är nog därmed inte en modefluga.