FBI:s och amerikanska justitiedepartementets emblem på J. Edgar Hoovers byggnad i Washington.Amerikanska justitiedepartementet och FBI utreder SEB och Swedbank i inblandningen i penningtvättshärvan i Baltikum som uppdagades under 2019. Foto: Mark Van Scyoc/Shutterstock.com

Banknyheter

Misstankar om penningtvätt och bedrägerier har lett till att Swedbank och SEB utreds av den amerikanska federala polisen FBI. För att kunna fortsätta utredningen har de amerikanska myndigheterna begärt rättshjälp i Sverige, skriver Dagens Industri.

Penningtvättshärvan som avslöjades i Baltikum där flera nordiska banker har haft sin verksamhet har lett till stora konsekvenser för banksektorn i norden. Det hela började med ett avslöjande i Danske Bank under 2019 och följdes sedan av flera avslöjanden om både Swedbank och SEB.

Efter att ha utrett penningtvättshärvan under ett drygt år beslutade Finansinspektionen att dela ut böter på 4 miljarder kronor för Swedbank och 1 miljard kronor för SEB i deras brister mot att motverka penningtvätt. 

USA:s myndigheter kända för mycket hårda straff

Finansinspektionens sanktioner har inte varit de som är mest avgörande. USA:s åsikter har en mer betydande roll när det gäller regelöverträdelser eftersom de amerikanska myndigheterna är kända för att utkräva väldigt hårda straff. Under förra året fick till exempel Ericsson uppleva de amerikanska myndigheternas straff när bolaget fick böta 10 miljarder kronor avseende överträdelser av bokföringsregler och mutbrott. 

Även Telia har fått smaka på de amerikanska myndigheternas straff när de fick böta närmare 8 miljarder kronor avseende en muthärva i Uzbekistan. 

USA har begärt svensk rättshjälp

Det svenska justitiedepartementet mottog, enligt Dagens Industris källor, en formell begäran där USA:s justitiedepartement ber om svensk rättshjälp. Utländska myndigheter får inte agera på egen hand på svensk mark utan måste be om hjälp i Sverige för att få tillgång till de bevis som finns. 

Enligt USA:s begäran framgår det att det är Danske Bank, Swedbank och SEB som utreds av de tre federala myndigheterna FBI, amerikanska justitiedepartementet och New Yorks södra distrikts federala åklagarmyndighet. Utredningen gäller bedrägerier och penningtvätt men även bankernas kunder enligt Dagens Industri. Dock är det oklart hur fördelningen när det gäller misstankarna ser ut.

Ekobrottsmyndighetens utredning fortsätter

Samtidigt som den amerikanska utredningen pågår fortsätter även den svenska brottsutredningen mot Swedbank tillsammans med Ekobrottsmyndigheten. Brottsmisstankarna som utreds är obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri. Något som även de amerikanska myndigheterna säkerligen är också intresserade av.

Men den svenska Ekobrottsmyndigheten vill inte svara på om de amerikanska myndigheterna har begärt att få ta del av det material som finns i utredningen mot Swedbank. Hur den amerikanska utredningen kommer att påverka de nordiska bankerna återstår att se.