Student studerar

Privatlån

För att bekosta hyra, mat och andra nödvändigt utgifter är det många som tar studielån under tiden de pluggar. Faktum är att allt fler tar studielån. Den totala skuldsumman till Centrala studiestödsnämnden, CSN, har aldrig varit så hög som nu. I snitt ligger skulden på 138 000 kronor per låntagare.

Studieskulderna ökar

1,5 miljoner av landets invånare har skulder till CSN. I takt med att studiemedlet höjs och att allt fler lånar fortsätter även den totala skulden att öka. Den är just nu uppe i 217 miljarder kronor. Det är en ökning med 5 miljarder på bara ett år. Den genomsnittliga skulden ligger på 138 000 kronor för låntagare som bor i Sverige.

Svenskarna blir bättre på att betala sina skulder

Svenskar med studieskulder blir samtidigt bättre på att betala tillbaka och andelen som får problem med Kronofogden minskar. Vid årsskiftet var andelen 6,4 procent vilket är en minskning med 0,2 procent jämfört med året dessförinnan. Minst återbetalningsproblem har personer boende i Lomma, Täby, Danderyd och Arjeplog.

Varje år får staten ungefär en miljard kronor i förtida inbetalningar. Det är då främst personer med lägre skulder som vill bli av med den. Förra året var det 103 000 personer som krympte sin skuld snabbare än de behövde.

Många låntagare har även möjlighet att amortera mer då räntan varit låg och sänkts nio år i rad. Den är för närvarande rekordlåg, 0,13 procent.

– Effekten blir att personer med det nyare studielånet får betala lägre årsbelopp. Personer med det äldre studielånet får en kortare avbetalningstid. Vår bedömning är att räntan kommer att höjas nästa år, säger Maria Edström, kontorschef vid CSN.

Flest skuldsatta i Lund

Det är framförallt i storstäderna och universitetsregionerna som skulderna är koncentrerade. Allra flest invånare med studieskulder finns i Lund. Där har 26 procent av invånarna studieskulder. Om man bara räknar vuxna i yrkesverksam ålder är det mer regel än undantag att man har studieskulder. Däremot är det i Uppsala län som de med genomsnittligt högst skulder bor.

Lägst andel invånare med studieskulder finns i Pajala med endast 5 procent.