Den eskalerade smittspridningen av coronavirus och det stundande presidentvalet i USA fick Europas alla börser att se rött. Störst var börsfallet i Tyskland och Frankrike. Foto: Lightspring/Shutterstock.com

Ekonomi

Oron för corona ledde till stora börsfall i Europa. Redan en timme efter öppning hade Stockholmsbörsen fallit med 1,9 procent, skriver SvD Näringsliv.

Det blev en mörk inledning på börsen denna onsdagsmorgon. Stockholmsbörsen föll med 1,9 procent redan en timme efter öppning och i Europa var fallen ännu större. I Europa pekade alla ledande börser på mörkrött redan en halvtimme efter öppning. 

Störst börsfall i Tyskland och Frankrike

Börsfallen var som störst i Frankrike och Tyskland. I Tyskland föll Frankfurtbörsen med 2,7 procent och Parisbörsens CAC40-index gick ned med 3,1 procent. Även börserna i London och Amsterdam gick ned. I Amsterdam låg börsen på minus 1,5 procent och i London på minus 2 procent. Vid samma tid gick Stockholmsbörsen ned 1,9 procent. 

Nästan alla storbolag på Stockholmsbörsens OMXS30-index redovisade minussiffror. Årets börsuppgång på OMXSPI, som är börsens stora index, är utraderat. 

H&M, SSAB och Volvo stod för de största aktiefallen. H&M:s aktie föll med 4,2 procent, SSAB föll med 3,7 procent och Volvo backade med 3,6 procent.

Knackig amerikansk ekonomi och stundande presidentval

Den ökade smittspridningen och de politiska samtalen kring nya stimulanspaket som har avstannat har lett till oroliga dagar både i Europa och USA, vilket har avspeglats på flera av de största börserna runt om i världen.

Det stora orosmomentet just nu för investerare är USA, vilket är en av världens viktigaste ekonomier. Ekonomin i USA har gått knackigt under coronapandemin och det finns en oro inför tisdagens presidentval.

USA:s president, Donald Trump, meddelade på tisdagen att man inte kommer att tillföra något stödpaket innan presidentvalet. Det fick börsen att falla. 

Oroligt i Europa efter att coronaviruset sprids allt snabbare

I Europa har smittspridningen av coronaviruset tilltagit och Frankrike, Tyskland och Storbritannien har redovisat smittonivåer som ligger på samma nivåer som i början av våren. I kväll onsdag väntas Frankrikes president, Emmanuel Macron, hålla ett tal till folket där han troligtvis kommer att annonsera att landet ska stängas ned precis som man gjorde under våren.