Glasfasad med SEB: loggaSEB är en av storbankerna där företagskunder och finansiella institutioner har fått betala pengar för att sätta in pengar. Foto: astudio/Shutterstock.com

Räntor

Större företagskunder får fortfarande betala negativ ränta på sina insättningar. Detta trots att bankerna har lyft andra räntor markant sedan Riksbankens höjning av styrräntan i december, skriver SvD Näringsliv.

Trots att Riksbanken höjde styrräntan till noll i december och andra räntor har lyft avsevärt är det flera stora företagskunder som fortfarande betalar negativ ränta på sina insättningar.

Enligt Svenskt Näringslivs nationalekonom, Johan Kreicberg, kan det här kosta företagen väldigt mycket pengar. Därför är det extremt viktigt att företagen håller koll på detta.

Bankerna tjänar rejält med pengar på minusräntan

Det är dock oklart hur mycket pengar bankerna drar in på insättningar med negativ ränta. Men enligt Statistiska centralbyrån uppgick bankernas in- och upplåning i november från företag som inte var finansiella till 1 159 miljarder kronor. 97 procent av beloppet var så kallad inlåning. 

Danske Banks bankanalytiker, Andreas Håkansson, är förvånad över den policy som bankerna har mot sina företagskunder eftersom marknadsräntorna inte är negativa. Något som över tid inte är rimligt.

Dock kan det vara så att bankerna inte är klara med alla förändringar efter Riksbankens höjning av styrräntan. Enligt Andreas Håkansson kommer det troligtvis att ske flera justeringar både på in- och utlåningssidan och att det dröjer lite på inlåningssidan.

Motsägelsefullt för företagens sparande

Ekonomer på ledande företagsorganisationer i Sverige är kritiska, och enligt Johan Kreicberg på Svenskt Näringsliv är det långsiktigt sett osunt med negativa räntor. Negativa räntor skapar en moteffekt för företagens sparande och framtida satsningar.

Johan Kreicbergs råd till företag som drabbas är att ifrågasätta räntesättningen, och om villkoren känns orimliga bör man försöka byta bank.

Tips! Här på Låneguiden kan du jämföra företagslån och hitta den bästa banken för ditt företag.

För många företag spelar detta stor roll eftersom det finns många företag i Sverige, även mindre företag, som har ganska omfattande kapitaltillgångar på sina bankkonton. Räntan på dina bankinsättningar kan ha en väldigt stor betydelse på lång sikt, säger Johan Kreicberg.

Företagen begränsade att ifrågasätta bankernas negativa räntor

Även Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, är väldigt kritisk till detta och håller med Johan Kreicberg att fler företag borde ifrågasätta bankernas negativa räntor. Dock har företag ett ganska begränsat utrymme att pressa bankerna på eftergifter. För företag är det oftast krångligt att byta bank och det gör att de är en mindre rörlig kundgrupp.

Negativ ränta var otänkbart fram till 2015

Att införa negativ ränta var ett otänkbart avtalsvillkor ända till 2015, när Riksbanken införde minusränta. För att hålla uppe bankernas räntenetto har den negativa räntan på insättningar blivit ett viktigt verktyg. Bankerna tjänar pengar på skillnaden på in- och utlåning.

Negativ ränta på insättningar i banken var fram till det att Riksbanken införde minusränta 2015 ett otänkbart avtalsvillkor. Sedan dess har den dock blivit ett viktigt verktyg för att hålla uppe bankernas så kallade räntenetto, det vill säga vad de tjänar på skillnaden på sin in- och utlåning.