En bild på Nordeas bolånechef Michael SkyttNordeas bolånechef Michael Skytt tycker det är läge att binda sitt bolån. Foto: oleschwander/Shutterstock.com, Pressbild/Nordea

Bolån

Binda boräntan eller ha kvar rörlig ränta? Storbankerna är oense om vad som är bäst för bolånetagarna att göra nu när Riksbanken väntas höja styrräntan. Nordea tycker att man ska binda boräntan medan Swedbank tycker ens ekonomiska situation ska fälla avgörandet.

I vinter väntas Riksbanken höja styrräntan och det kommer få konsekvenser för alla landets bolånetagare. Många går just nu och funderar på om det är bäst att ha bunden eller rörlig ränta. Svenska Dagbladet har varit i kontakt med landets storbanker för att höra deras tankar kring vad som gynnar bolånetagarna.

Samtliga banker resonerar olika och ingen ger samma råd.

Nordea tycker bolånetagare ska binda bolånet

Storbanken Nordea gick häromveckan ut och sänkte flera av sina bundna räntor. Anledningen till sänkningen var att man ville ha ett konkurrenskraftigt erbjudanden när Riksbanken väl höjer räntan. Räntorna med ett, två och tre års löptid sänktes till 1,99 procent.

I och med att styrräntan snart höjs tycker Nordeas bolånechef, Michael Skytt, att det är bra läge att binda räntan. Det kommer vara svårt att förutspå hur mycket boräntan kommer stiga och då ger den bundna räntan en trygghet.

Om man som kund bör binda hela eller delar av räntan beror på vilken ekonomi man har.

SEB vill inte tala om vad kunderna bör göra

Till skillnad från Nordea vill SEB inte gå ut och tala om vad kunderna bör göra. Man menar att det inte går att ge några bra råd förrän man faktiskt vet hur mycket Riksbanken kommer höja styrräntan.

SEB:s presschef, Frank Hojem, passar dock på att lyfta fram bankens tre årsränta som ligger lägre en konkurrenten Nordea.

– Vi har tidigare sänkt vår ränta, om man binder på tre år ligger räntan på Nordea på 1,99 och vi ligger på 1,95 procent, säger Frank Hojem till SvD.

Swedbank tycker bolånekundens ekonomi ska avgöra om man binder räntan

Swedbank tycker inte att det går att ge ett gemensamt råd till alla bolånetagare om vad som är bäst. Arturo Arques som är privatekonom hos Swedbank säger att ens ekonomiska situation och skuldsättning avgör vad som är bäst.

– Har man en låg belåning, men ändå tycker att boendekostnaden känns tung för ekonomin kanske man ska fundera på att binda lånen, säger han.

Bolånetagare med en låg skuldsättning och rörlig ränta tycker Arturo Arques kan ligga lugnt ett tag.