Banknyheter

De svenska storbankerna har beslutat sig för att sälja samtliga aktier i kreditupplysningsföretaget UC AB. Det är det finska kreditinformationsbolaget  Asiakastieto Group Plc som köper bolaget för totalt 35 miljarder kronor.

UC AB är Sveriges största kreditupplysningsföretag som startade i slutet på 70-talet. Bolagets ägare har under många år i huvudsak varit de svenska storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB.

Storbankerna säljer UC till finskt bolag

UC AB ägs av de svenska storbankerna. Men nu har det finska kreditinformationsbolaget Asiakastieto Group Plc träffat avtal med samtliga aktieägare om att köpa bolaget.

De svenska bankerna kommer därmed erhålla aktier i Asiakastieto. Hur många aktier det handlar om beror på hur stor del av UC:s aktier man tidigare ägde. Totalt betalar det finska bolaget cirka 35 miljarder kronor för UC AB.

  • Nordea kommer, för de 26,1 procent man ägde av UC, erhålla 2 303 315 aktier i Asiakastieto, motsvarande 9,6 procent av samtliga aktier. Nordea för utöver det även 268 miljoner kronor kontant.
  • Swedbank som äger 20 procent av UC kommer erhålla 1 765 669 aktier, motsvarande 7,4 procent av Asiakastieto, samt 200 miljoner kontant.
  • Handelsbanken äger 24,5 procent av aktierna i UC och kommer för det få cirka 9 procent av aktierna i Asiakastieto. Man kommer även få cirka 24,2 miljoner euro kontant.
  • SEB är den storbank som äger störst del av UC. För sina 28 procent kommer man få 10,2 procent av aktierna i Asiakastieto, samt 300 miljoner kronor.

Asiakastieto vill ta över marknaden i norden

Asiakastieto vill tillsammans med UC ta över den nordiska marknaden och bli en ledande koncern inom affärs- och kreditinformation. Det främsta fokuset ska ligga på digitala tjänster och datainnovation.

Förhoppningen är att sammanslagningen ska skapa bättre tillväxtmöjligheter och att man snabbt ska kunna erbjuda kunderna innovativa och kostnadseffektiva tjänster.