Foto: Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Banknyheter

Den internationella bankjätten Goldman Sachs satsar på ett nytt kontor i Stockholm. De nya lokalerna ligger i Grand Hotel och ska användas för utveckling av ny mjukvara. Anledningen till att just Stockholm blev centrum för denna satsning ska vara en hög nivå av expertis på programmerare i Sverige.

Goldman Sachs är en av världens största och rikaste banker. Tidigare har man haft sitt Europakontor i England, men i samband med Brexit har man börjat sprida ut sin verksamhet mer än tidigare. I Stockholm planeras personalstyrkan öka från 30 till 100 anställda under 2018, för att stödja mjukvaruutvecklingen.

Anledningen till att Stockholm blir centrum för denna utveckling är tvådelad. Dels har man tidigare köpt upp ett företag som utvecklade denna typ av programvara och som var baserat i Sverige. Utöver det säger än platschefen Elizabeth Martin att de svenska utvecklarna är några av världens bästa.

Ny programvara för trading inom Europa

Goldman Sachs köpte för två år sedan det svenska bolaget Pantor Engineering. Bolaget som utvecklade programvara för höghastighetshandel av värdepapper var utvecklat av framträdande svenska ekonomer och utvecklare. Det är denna plattform Goldman Sachs nu ska utveckla vidare för att använda till stora delar av Europas handel av värdepapper.

Ambitionerna för projektet är stora. Förhoppningen för den nya programvaran är att 90% av den Europeiska handeln via Goldman Sachs ska genomföras med hjälp av denna programvara. Målet är att handeln ska ske tillförlitligt, snabbt och kostnadseffektivt, något som banksektorn som helhet satsar mycket pengar på i nuläget.

Stor satsning på arbetsmiljö

Avslappnade arbetsmiljöer är troligtvis inte det som förknippas med en internationell bank, men denna nya satsning visar en annan sida av Goldman Sachs. För de som utvecklar den nya programvaran är troligtvis arbetsmiljön inget som det klagas på. Dels hyrs kontoret på Gran Hotels nya övervåning, men även klädkoder och liknande har blivit betydligt mer avslappnade.

De lokaler som Pantor använder i dagsläget ska kännetecknas av mycket avslappnade klädkoder och en behaglig miljö. Enligt en av grundarna till Pantor ska även dessa förutsättningar följa med till de nya lokalerna på Grand Hotel.