en rad med lägenhetshus mot blå himmelPriserna på både bostadsrätter och villor har ökat rejält de senaste åren. Foto: JackWard/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Prisökningen på villor och bostadsrätter har varit stor. På årsbasis har villapriserna ökat snabbare än vad de gjorde under 2015. Och i Stockholm steg snittpriset per kvadratmeter för första gången över 100 000 kronor för en bostadsrätt, skriver Dagens Nyheter.

Bostadsmarknaden är fortfarande het både när det gäller villor och bostadsrätter och framför allt i storstäderna. Prisökningen på villor på årsbasis är snabbare än under 2015.

Villapriserna har stigit med 13 procent

Snittpriserna på villor var visserligen samma i januari som i december. Men sett till årsbasis har priserna på villor stigit med 13 procent. I Storstockholmsområdet steg villapriserna med 15 procent och med 12 procent i Storgöteborg respektive 13 procent i Stormalmö jämfört med för ett år sedan. 

Enligt Svensk Mäklarstatistiks försäljningschef, Hans Flink, är det väldigt starkt att ökningen för villapriser under 2020 var så pass hög som 13 procent. Att komma över 10 procent efter ett år med en sval bostadsmarknad är inga konstigheter men 2019 var ett väldigt starkt år, vilket innebär att ökningen under 2020 var väldigt stark.

I Storstockholm och Storgöteborg steg snittpriset på villor med en procent i januari jämfört med december. I Stormalmö var villapriserna oförändrade. 

Snittpriset per kvadratmeter över 100 000 kronor

När det gäller bostadsrätter har snittpriset i hela landet stigit med sju procent på årsbasis. I storstadsregionerna har bostadsrättspriserna på årsbasis stigit med flera procent. I Göteborgsområdet steg priserna med fyra procent och i Malmöområdet åtta procent.

I centrala Stockholm ligger snittpriset på en bostadsrätt nu över 100 000 kronor per kvadratmeter, närmare bestämt 100 674 kronor. Det är dubbelt så mycket sett till hela landet där snittpriset ligger på 44 273 kronor per kvadratmeter. 

Bostadsmarknadens mönster har påverkats av coronapandemin. Allt fler av köparna har letat efter större bostäder för att bland annat kunna arbeta hemifrån. Något som särskilt märks i storstäderna. Enligt Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, kommer trenden troligtvis fortsätta under 2021.