Foto: Aliona-art / Shutterstock.com

Bolån

Avanzas nya bolåneerbjudande Bolån+ har gjort succé. Det råder just nu stor efterfrågan och vid det första kvartalets sluta hade man lånat ut över 600 miljoner.

Till en början gick det bara att flytta befintliga lån eller ta upp ett nytt lån på en bostad man redan bodde i. Men sedan i början av året har det även varit möjligt att ta bolån för köp av ny bostad.

Stor efterfrågan på Avanzas bolån

I november förra året började Avanza med sin bolånesatsning Bolån+. Satsningen riktar sig mot personer som lånar upp till 60 procent av marknadsvärdet på sin bostad, där alla låntagare erbjuds samma ränta.

Satsningen riktade sig först mot ett mindre antal utvalda kunder men har sedan början av april öppnats upp för alla. Och nog har den nya satsningen gått bra. Efterfrågan är stor och bara under första hälften av april har 240 miljoner kronor lånats ut. Vid utgången av det första kvartalet hade man lånat ut 630 miljoner kronor.

– Även om vi vet att det tar tid att bygga bolånestock bådar det gott inför framtiden. Bolån+ fokuserar på kundupplevelse, vilket bland annat innebär en digital ansökningsprocess och en redan färdigförhandlad ränta, skriver företagets vd, Rikard Josefsson, i delårsrapporten för det första kvartalet.

På sikt är det tänkt att Avanzas nya bolåneerbjudande ska bredda bolagets intäktsbas och bidra till stabila intäkter.

Låga räntor kan erbjudas då man tagit fram lån utan mellanhänder

Genom att Avanza, i samarbete med bolåneinstitutet Stabelo, kunnat fokusera på kostnadseffektivt utan mellanhänder har man hittat ett sätt att erbjuda låga räntor. Oavsett vilken bindningstid man som kund väljer är räntorna lägre än de stora bolåneaktörernas snitträntor, hävdar Avanza. Däremot kan en enskild kund förhandla fram en lägre ränta som inte Avanza kan matcha.

Räntorna Avanza erbjuder idag är:

  • Rörligt på tre månader – 1,29 procent
  • Bundet på 3 år – 1,42 procent
  • Bundet på 5 år – 1,84 procent
  • Bundet på 10 år – 1,84 procent

Näst högsta kundtillväxten någonsin

Under det första kvartalet uppgick Avanzas kundtillväxt till 42 400 nya kunder vilket är den näst högsta siffran någonsin för ett enskilt kvartal hos bolaget. Mycket talar för att det nya bolåneerbjudandet haft en liten del med att göra. Nettoinflödet på 7 960 miljoner kronor var dock en minskning med 8 procent.