Två män som arbetar på stockholmsbörsenStockholmsbörsen hade en av sina sämsta dagar på lång tid. Oroligheter i omvärlden och ovissheter kring stimulanspaket har bidragit till att börserna runt om i världen backat. Foto: REDPIXEL.PL/Shutterstock.com

Ekonomi

Osäkerheter inför framtiden och coronaläget i Europa sänkte börshumöret under torsdagen. Stockholmsbörsen hade en av sina sämsta dagar på väldigt lång tid, skriver Dagens Nyheter.

Under torsdag sjönk det breda OMXS-indexet med 1,5 procent vilket ledde till en av Stockholmsbörsens sämsta dagar på lång tid, i linje med de andra europeiska börsernas utveckling. 

Nya restriktioner i Paris och åtta städer till i Frankrike påverkar en tredjedel av den franska befolkningen. Även Tyskland och Irland har infört liknande restriktioner.

Konjunkturkänsliga bolag backar

Klädkedjan H&M har haft en riktigt dålig handelsvecka och backade med 3,2 procent vilket tyngde Stockholmsbörsen. Även bolag som är konjunkturkänsliga, som gruvbolaget Boliden och bilsäkerhetstillverkaren Autoliv, hade en dålig vecka. Autoliv gick minus med 1,8 procent och Boliden minus 2,5 procent.

Bäst gick det för snustillverkaren Swedish Match som trotsade strömmen och ökade med 0,4 procent. 

Utanför OMXS30-listan stod Clas Ohlson ut som rasade rejält. Efter att man presenterat september månads försäljningssiffror sjönk aktien med 12,5 procent.

Frankfurtbörsens DAX-index föll mest i Europa

När det gäller de europeiska börserna stod Frankfurtbörsens DAX-index för det största fallet med 2,4 procent. I Paris tappade CAC40-index 2,1 procent och FTSE100-indexet i London backade med 1,7 procent.

Inget stimulanspaket innan valet och ökad arbetslöshet i USA

Även USA-börserna stängde på minus under torsdagen.

Finansminister Steven Mnuchins uttalande om att det inte skulle bli något stimulanspaket hade investerarna fortfarande färskt i minnet. Vidare lämnade USA:s arbetsmarknadsdepartement överraskande negativ statistik. Antalet nyinskrivna arbetslösa uppgick till 898 000 personer i USA under förra veckan, vilket är 73 000 mer än de 825 000 som analytikerna hade räknat med.

Facebook gick sämst av FAANG-bolagen

Även it- och tekniksektorn hade en dålig dag. De så kallade FAANG-bolagen backade också. Facebook var det bolaget som gick allra sämst och aktien backade 1,9 procent.

Däremot presenterade Morgan Stanley en delårsrapport som var oväntat bra. Storbanken redovisade ett vinstlyft och aktien steg med 1,2 procent.

I övrigt sjönk Dow Jones industriindex med 0,1 procent, Nasdaqs kompositindex tappade 0,5 procent och S&P 500 gick ner 0,2 procent.