Vy över kungsholmen i stockholm.I början av augusti gick bostadsrättspriserna i Stockholm upp med 1,4 procent efter relativt kraftiga fall tidigare i somras. Det ser dock inte ut att vara början på någon större återhämtning. Foto: Haboco/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Valueguards statistik visar att både villa- och lägenhetspriserna sjönk ytterligare mellan juni och juli. Störst nedgång noterades på bostadsrättsmarknaden i Stockholm. Men i början av augusti såg man på samma marknad lite av ett trendbrott. Det skriver SvD Näringsliv.

Efter ett relativt kraftigt prisfall på bostadsrätter i Stockholm i juli, där prisnivån nu är 2,9 procent lägre än i juli 2021, kunde man faktiskt se en mindre ökning i början av augusti. Jämfört med hela juli gick priserna upp med 1,4 procent.

Nordeas privatekonom: Blir ingen långvarig uppgång

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, menar dock att det blygsamma trendbrottet förmodligen inte tyder på någon större återhämtning på bostadsmarknaden.

– Vi ska komma ihåg att detta är en mindre höjning från en lång tids nedåtgående trend. Jag ser inte detta som en början på en uppgång utan snarare en mindre korrektion, säger hon till SvD.

Svensk Fastighetsförmedling tror att priserna faller igen inom kort

Svensk Fastighetsförmedling tror inte heller på någon långvarig prisuppgång på Stockholmsmarknaden. Erik Wikander, företagets vice vd, menar att man ska komma ihåg att det är just här som prisraset har varit som kraftigast under de senaste månaderna, och att det nu även varit många som varit på jakt efter en ny bostad på grund av studier eller jobb efter sommaren.

Wikander skriver i en kommentar att de, trots de tillfälligt ljusare siffrorna, räknar med att priserna kommer dala igen i Stockholm om bara någon månad.

Lättare för säljare och köpare att mötas

Läget på bostadsmarknaden har varit svalt under vår och försommar, enligt flera mäklare runt om i landet. Simon Svedlund, mäklare på Svenska Mäklarhuset i Göteborg, har dock känt nya vindar blåsa under de senaste veckorna. Han menar att säljare och köpare verkar ha lättare att mötas nu än för bara någon månad sen, och tror att rädslan för kraftigt höjda räntor kanske har lagt sig något.

Detta trots att Riksbanken har planer på att fortsätta höja räntan, vilket innebär högre bolåneräntor och, enligt flertalet experter, fortsatta prisfall.