lägenhetshus vid väg i StockholmPriserna på bostadsrätter i Stockholm sjönk med 1,5 procent i december. Foto: a40757/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Trenden med stigande bostadspriser bröts i slutet av 2020. Det visar en analys som Danske Bank har gjort över priserna på bostadsrätter i Stockholm. För första gången sedan pandemin startade i mars har man sett en tydlig nedgång av bostadsrättspriserna, skriver SvD Näringsliv.

Under i princip hela pandemitiden har bostadspriserna stigit uppåt. Så gott som varje månad har statistiken över priserna på bostadsmarknaden varit positiva för den som vill sälja sin bostad, trots den tuffa ekonomiska situationen i samhället.

Men nu verkar utvecklingen ha gjort en vändning, åtminstone tillfälligt. Under december sjönk nämligen bostadspriserna i Stockholms kommun, för första gången sedan förra våren.

Bostadsrättspriser påverkas av restriktioner mot covid-19

Bostadsrätterna i Stockholm gick ner i pris med 1,5 procent under december månad. Då har man också räknat bort säsongseffekter på prisutvecklingen. Samtidigt såldes 50 procent fler lägenheter än normalt i Stockholms kommun under samma månad.

Siffrorna kommer från en boprisindikator som Danske Bank har tagit fram. Banken skriver i sin analys att de sjunkande priserna troligen beror på de skärpta restriktionerna, som infördes i slutet av året på grund av att fler har smittats av covid-19.

Priserna väntas stiga igen i början av året

Trots den här vändningen är Danske Banks prognoser positiva för de närmaste månaderna. Det syns nämligen inga tecken på att oron på arbetsmarknaden ökar, menar banken. Därför finns det fortfarande möjlighet för bostadspriserna att återhämta sig inom kort.

Danske Bank väntar sig att priserna på bostäder stiger igen under början av 2021. Dels på grund av att räntorna är låga och att större åtgärder görs för att stimulera bostadspriserna, dels för att svenskarna prioriterar sin bostad i högre grad när pandemin får oss att vistas mer i hemmet.

De här faktorerna kommer att väga tyngre framöver, tror Danske Bank, och därmed styra bostadspriserna uppåt igen.