Innergård omringad av höga lägenhetshus.Bostadsrätter i Stockholm har sjunkit i pris, men enligt Danske Banks chefsekonom Michael Grahn är det inte säkert att utvecklingen håller i sig. Foto: Kamrad71/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Det trendskifte för bostadspriserna som började i juni har fortsatt in i juli månad. Statistiken för bostadsrätter i Stockholm visar nu en nedgång med 2,3 procent. Dock väntas det inte vara ett tecken på en ihållande nedgång, även om det återinförda amorteringskravet kommer att påverka prisutvecklingen framöver.

Priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun har gått ner den senaste månaden. Det visar två olika mätningar som har gjorts – dels Danske Banks boprisindikator, dels Hox-index från Valueguard.

Största prisminskningen sedan april 2020

Enligt analysen som Danske Bank har gjort var nedgången 2,3 procent fram till igår (den 27 juli). Om siffran justeras efter de vanliga effekterna för sommarsäsongen gick priserna ner med 1,5 procent, skriver SvD Näringsliv.

Det här är den största uppmätta nedgången på över ett år. Senast i april 2020 visade mätningarna liknande siffror.

Lägenheter under 100 kvadratmeter minskar i pris

Det är bostadsrätter i nästan alla storlekar som har bidragit till de sjunkande priserna, skriver Dagens industri. Däremot har bostadsrätter som är 100 kvadratmeter eller större fortsatt öka stabilt i pris, menar Danske Bank.

Enligt chefsekonomen Michael Grahn pekar den saken på att pandemins effekt på bostadspriserna fortfarande dröjer kvar. Däremot påpekar han att statistiken för juli än så länge bara är preliminär, eftersom mängden data är begränsad.

Tillfällig nedgång, men amorteringskravet kan påverka

Vidare menar Michael Grahn att Danske Bank inte tror på en betydande nedgång för bostadspriserna framöver. Året 2021 började starkt, och då är det inte oväntat att det sker en sådan korrektion som vi ser nu. 

– Vi bedömer att detta är en temporär sättning i prisbilden då fundament för en fortsatt prisuppgång fortfarande är på plats, kommenterar han.

Dock är det snart dags för amorteringskravet på bolån att återinföras, nämligen den 31 augusti. Risken kvarstår att den saken kan påverka bostadspriserna under hösten, menar Michael Grahn.