Utvecklingen i USA med stigande statsskuld har smittat av sig på Europa. I Sverige har räntan på den tioåriga statsobligationen stigit från minusnivå till plusnivå. Om trenden fortsätter kan det påverka bolåneräntan. Foto: sasirin pamai/Shutterstock.com
Oron för att den amerikanska statsskulden ska skena kan leda till att marknadsräntorna i USA fortsätter att stiga. Stigande marknadsräntor i USA kan pressa upp räntan på svenska bolån, skriver SvD Näringsliv.
Under den senaste tiden har marknadsräntorna på de tioåriga statsobligationerna i USA stigit en hel del. På bara några veckor har de gått från dryga 1 procent till nästan 1,5 procent. Dessutom har räntan på statsobligationerna nästan tredubblats sedan i somras, vilket har gjort det dyrt för den amerikanska staten.
Oron för stigande statsskuld kan driva upp räntan
Utvecklingen i USA har smittat av sig på Europa. Även i Sverige har räntan på den 10-åriga statsobligationen stigit en hel del. På bara några månader har den stigit från minus 0,10 procent till plus 0,46 procent.
De stigande räntorna kan bero på oron för stigande statsskulder vilket kan skada förtroendet för hur ekonomin sköts i andra länder. Enligt KTH:s forskare i fastighetsekonomi och finans, Cecilia Hermansson, kan det leda till att det blir dyrare för länder att låna pengar.
Lånar pengar för att stimulera ekonomierna ur coronakrisen
Under coronapandemin har skulderna redan ökat en hel del och ökningen tros fortsätta ett par år framöver när både Europa och USA måste låna mycket pengar för att kunna stimulera ekonomierna ur krisen.
Enligt Cecilia Hermansson handlar en av de stora riskerna om hur olika länders regeringar bedriver sin finanspolitik. I stora länder som USA, Japan och Italien är skuldkvoterna redan väldigt höga. Men även i andra länder är skulderna väldigt höga.
USA:s ekonomi påverkar resten av världen
Statsskulden i Sverige är fortfarande relativt låg och förväntningarna om framtida inflation är låga. Men när det svajar i USA påverkar det resten av världen.
Enligt Cecilia Hermansson påverkas de svenska marknadsräntorna av tillväxt och inflationsförväntningar i omvärlden och av marknadsräntorna i både USA och Europa och då spelar penningpolitiken i Sverige inte lika stor roll.
Vidare säger Cecilia Hermansson att det är viktigt att marknadsräntorna inte stiger allt för mycket eftersom det så småningom kan äventyra de svenska boräntorna.
Tror på låga boräntor i Sverige även fortsättningsvis
Än så länge har de svenska bostadsobligationerna inte stigit lika mycket som statsobligationerna. Men de kan göra det så småningom, säger Cecilia Hermansson.
Boverkets ekonom och tidigare chefsekonom på SBAB, Tor Borg, är inte speciellt oroad för att inflationen ska dra iväg långt över 2 år procent. Dessutom tror Tor Borg att flera centralbanker har lärt sig av sina misstag från den tidigare finanskrisen. Han spår att boräntorna kommer vara låga även fortsättningsvis. Det kan hända att de rör sig upp eller ner med cirka 10 till 30 räntepunkter.