Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, är en av dem som har kommenterat protokollet från Riksbankens senaste möte. Foto: Pressbild/Nordea och Pressbild/Riksbanken
RäntorEn sänkt styrränta är inte helt omöjligt, ifall den svenska kronan blir väldigt mycket starkare. Det säger tre experter som läst Riksbankens senaste protokoll till SvD Näringsliv.
Vid Riksbankens senaste möte enades man om att lämna kvar styrräntan på noll procent, trots att inflationen ligger långt ifrån de två procent som är målet
Men under mötet diskuterade ledamöterna möjligheterna för att så småningom sänka räntan, ifall inflationen ökar långsammare än Riksbanken hoppas på. Det framgår i mötesprotokollet som släpptes i måndags.
Räntesänkning har diskuterats på senaste mötet
SEB:s räntestrateg Lina Fransson tycker att frågan om räntan verkar ha diskuterats mer i senaste protokollet än i september.
Hon påpekar vidare att en stärkt krona skulle väcka reaktioner hos Riksbanken. Om kronan blir mycket starkare blir svensk import billigare, och då skulle inflationen sänkas ytterligare.
I måndags eftermiddag låg kronan på 10:18 gentemot euron. Skulle detta sänkas till 9:70 eller 9:60 skulle inflationen påverkas väldigt mycket, menar Lina Fransson.
Ingves: En starkare krona kan kräva fler åtgärder
Mycket riktigt är det den svenska kronan som riksbankschefen Stefan Ingves pekar ut som ett orosmoment i protokollet.
– Skulle kronan förstärkas påtagligt i förhållande till vår prognos försvåras vägen mot vårt inflationsmål och då får vi ta oss en noggrann funderare på hur en sådan händelse kan kräva en än mer expansiv penningpolitik, säger Stefan Ingves.
Kronan har under det året stärkts med närapå 40 öre gentemot euron, och mer än en krona gentemot dollarn. Det här förklarar delvis varför inflationen har sjunkit nästan till noll procent, och att förväntningarna på inflationen de kommande fem åren har sänkts.
Ska mycket till för att räntan ska sänkas
Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson är mer optimistisk och tror inte att räntan kommer sänkas, även om det inte är helt uteslutet. Det hänger på vad som händer med kronan, menar även han.
Inte heller chefsekonomen Michael Grahn på Danske Bank tror på en sänkning. Han påpekar dock att protokollet var mjukare än han hade väntat sig. Det verkar som att Riksbanken är beredda på att göra fler åtgärder framöver.
Inflationsförväntningarna på fem års sikt har i dagsläget sjunkit till 1,7 procent. Sjunker de ytterligare till 1,5 procent kan det få Riksbanken att ändra styrräntan, tror Michael Grahn.