Rikard Josefson, Avanzas vd. Foto: Pressbild/Avanza, AKA-PHOTO/Shutterstock.com

Räntor

De digitala bolåneaktörerna sätter press på storbankerna. Avanzas bolåneutmanare Stabelo sänker nu sin tremånadersränta till 1,09 procent. Det är mer än 30 punkter lägre än storbankerna.

Bostadsmarknaden är just nu väldigt osäker och det pratas om kommande räntehöjningar för bland annat bolåneräntor som kommer påverka tusentals hushåll. Än så länge har dock inga räntor höjs istället fortsätter bolånegivarna att sänka sina räntor. För någon vecka sedan sänkte storbanken Nordea flera av sina räntor och nu gör Avanza-ägda Stabelo detsamma.

Den digitala bolåneaktören sänker sin tremånadersränta från 1,24 procent till 1,09 procent. Det är en kraftigt sänkning som ligger klart lägre än storbankerna.

Lånat ut över 3 miljarder kronor

Stabelo äntrade bolånescenen i våras och har sedan dess lånat ut över 3 miljarder kronor. Att man på så kort tid lyckats knyta till sig så många kunder beror troligtvis på Avanzas inblandning vilket skapar förtroende, inte bara hos kunder utan även hos investerare.

Totalt består Stabelos utlåning dock bara av 0,1 procent av marknaden. Förhoppningen är däremot att man i framtiden ska ha 10 procent av alla marknadsandelar. Den räntesänkning man nu gör säger man att man planerat sedan starten.

30-50 punkter lägre än storbankerna

Stabelos ny boränta på tre månader är mycket låg i jämförelse med storbankerna. Den uppges ligga mellan 30 till 50 punkter lägre än storbankernas motsvarande snitträntor.

– Det är den klart lägsta publicerade listräntan på marknaden, säger Avanzas vd, Rikard Josefson, till Di Digital.

Den enda aktör som i dagsläget är i närheten är Landshypotek Bank som har en snittränta på 1,10 procent.

Riktar sig bara till befintliga kunder

Den som nu börjar fundera på att ansöka om ett bolån hos Stabelo får dock tänka om. Man riktar sig nämligen bara till befintliga bolånekunder. Dessutom får man inte ha en belåningsgrad på mer än 60 procent. Med tanke på de svenska hushållens skuldsättning är man endast en aktör för en begränsad skara bolånekunder.