Telefonskärm som visar Klarnas logotypEnligt Klarna beror den felaktiga räntan på ett missförstånd. Foto: rafapress/Shutterstock.

Banknyheter

I juli gjorde Klarna det möjligt för kunder att spara pengar i sparkonton. Nu rapporterar DI Digital att flera kunder har fått fel ränta.

Under sommaren lanserade Klarna möjligheten för sina användare att spara pengar i sparkonton. Med lanseringen följde ett enkelt men ambitiöst löfte: Klarna ska ge svenska sparare bäst ränta på marknaden.

Nu rapporterar DI Digital att flera personer som har satt in pengar på Klarnas sparkonton har fått en lägre ränta än vad de först har blivit lovade.

De kunder som har hört av sig till DI Digital vittnar om att de först avtalat om en ränta på 1,21–1,61 procent mot en bindningstid på sex månader till två år. När pengarna sedan har förts över till Klarna har de hamnat på ett sparkonto utan bindningstid till en ränta på 0,96 procent.

Klarna: Missförstånd ligger bakom

Enligt Klarna bygger orsaken till den felaktiga räntan på ett missförstånd. Enligt Jens Gustafsson, kommunikationschef på Klarna, uppstår problemet när en kund sätter in en annan summa än den som kunden har angett vid upprättandet av sparkontot.

Enligt Jens Gustafsson har insättningar som inte överensstämmer med den angivna summan automatiskt placerats på ett sparkonto utan bindningstid för att kunderna inte av misstag ska binda sina pengar.

”Insättningar med lägre belopp än det som tidigare angetts av kunderna har därför automatiskt sparats på en kontoform utan bindningstid. Det är med omsorg för kunden för att inte riskera att pengarna överförs till ett konto med bindningstid om det inte varit önskvärt”, skriver Gustafsson till Di Digital. 

Ansökningsprocessen har nu förtydligats för att hindra fler problem

Efter att missförstånden har påtalats för Klarna har bolaget nu valt att göra om sin ansökningsprocess för att minimera risken för missförstånd. Klarna meddelar också att de personer som har fått fel ränta ska få hjälp att flytta sina pengar så att räntan blir rätt.