Tips & råd

Att ha ett lån är i dagens samhälle mer regel än undantag. För somliga påverkar lånen den övriga ekonomin mer än vad den gör för andra. Att kunna ha ett sparande är alltid bra men det är inte möjligt för alla. Nedan går vi igenom 5 saker du kan tänka på för att göra det möjligt att både ha ett sparande och betala av lånen.

1. Se över dina utgifter

Börja med att se över dina utgifter genom att skriva upp alla dina fasta utgifter och uppskatta dina rörliga. Vad lägger du pengarna på och finns det något du kan skära ned på? Genom att se över din ekonomi och dina utgifter kommer du kunna få en överblick över var dina pengar tar vägen. Kanske kan du hitta utgifter som inte är nödvändiga. Det är lätt att tro att det inte finns några pengar att ta av men genom att göra smarta val och tänka på ekonomin kan man spara mycket pengar.

Tips! Ett enkelt sätt att spara pengar på är genom att storhandla. Gör en matlista för veckan och handla en gång. Springer du till affären var och varannan dag är det lätt att du köper mer än det nödvändigaste.

2. Ha ett mål med sparandet

Sätt upp ett mål med sparandet. Det spelar ingen roll om det handlar om en resa, en renovering eller köp av ny bil. Det blir mycket lättare att lyckas med ditt sparande om du har ett mål. Att ha ett sparande gör det även lättare att låta bli att ta lån. Vill du köpa något och pengarna redan finns på sparkontot, då finns det ingen anledning att ta ett lån. Men se till att sparkontot inte är helt tomt. Det är viktigt att ha en buffert för oförutsedda utgifter.

3. Betala av småskulder först

Betala av dina smålån först. Genom att betala av de lån som är minst kan du snabbt känna att du gör framsteg. Att göra framsteg kommer innebära att din motivation stärks och känslan av att lyckas gör det lättare att fortsätta. Att snabbt kunna betala av mindre lån kommer även innebära att du får mer pengar över i plånboken. Pengar du kan föra över till ditt sparkonto.

4. Spara med hjälp av autogiro

Använd autogiro för att automatisera ditt sparande. Att själv aktivt spara pengar varje månad fungerar inte för alla. Det blir lätt att man lägger pengarna på annat och glömmer bort vikten av sparandet. Men genom att låta pengarna dras automatiskt sparar du pengar varje månad utan att du behöver tänka på det.

5. Hitta nya sätt att spara på

Undersök fler inkomstmöjligheter. Förutom ditt vanliga arbeta kan du ta ett extrajobb någon dag i månaden, eller utnyttja en hobby som kan inbringa lite extra pengar. Oavsett vad det är, har du möjlighet att tjäna ett par extra hundralappar i månaden så är det jättebra.