En bild på en man och kvinna i bankmöte

Privatlån

Svenska småföretagare som vill låna pengar för att få företaget att växa upplever svårigheter med att få lånet beviljat. Istället tvingas de låna pengar av familj och vänner för att kunna utveckla verksamheten.

Småföretagare har det inte alltid helt lätt. Att få företaget att växa är svårt och många tar därför lån som ska ge företagen den extra skjuts som behövs. Nu vittnar dock småföretagare om svårigheter med att få lån från banken.

Istället tvingas de låna pengar av vänner och familj för att få verksamheten att växa.

Banken nekade lån trots omfattande affärsplan

SvD har varit i kontakt med Peter Munteanu, grundare av en videostreamingtjänst inom hälsa, träning och yoga.

Han berättar att bankerna vid flertalet tillfällen nekat honom lån trots en omfattande affärsplan.

– Man kan känna sig uppgiven när ens verksamhet växer och man hade behövt stöd från sin bank för tillväxt men får nej. Ett tag var jag på banken nästan en gång i kvartalet och fick nej alla gånger, säger Peter Munteanu, till SvD.

När banken sade nej fick Peter Munteanu be vänner och familj om pengar, han tog även ett privat lån och ett blancolån.

Flera småföretagare har svårt att få lån från banken

IT-foretaget Visma har genomfört en undersökning som visar att Peter Munteanu inte är ensam om att ha svårt att få lån från banken. Åtta av tio småföretagare har tvingats ta privata lån att investera i företagen. Bara en av fem har fått finansiering från sin bank.

Sonia Lee är ytterligare en småföretagare som inte lyckades få lån hos banken. Hon besökte både Nordea och SEB utan lyckat resultat.

Bankernas satsar mer på bostadslån

Daniel Wiberg arbetar som chefsekonom på branschorganisationen Företagarnas. Han säger att en förklaring till varför bankerna sällan lånar ut till småföretagare är för att de satsar mer på bostadslån.

Bankerna tjänar mest på bostadslånen och det är därför sysslar de helst med det. Daniel Wiberg menar att bankerna vill minimera risken och samtidigt tjäna pengar och då är bostadslån vägen att gå.