Hand som håller i kortterminal och handen på en kund som betalar med sitt kort i kortterminalen.Det kontantfria samhället är inte optimalt, speciellt inte när banken drabbas av it-haveri och du inte kan genomföra några transaktioner. Foto: Rido/Shutterstock.com

Tips & råd

Sverige går mot ett allt mer kontantfritt samhälle, men när bankernas betalfunktioner inte fungerar står man lätt handfallen. Det finns dock saker som du kan göra för att vara förberedd om din bank drabbas av it-haveri, skriver SvD Näringsliv.

Det digitala kontantlösa samhället är väldigt sårbart. Den typen av it-haveri som Swedbank drabbades av kommer man inte att kunna skydda sig ifrån helt. Däremot blir tekniken mer driftsäker.

Upprörda Swedbank-kunder kunde inte betala för sig

Swedbanks it-haveri ledde till att bankens kunder inte kunde betala med kortet, swisha eller gå in på Swedbanks hemsida eller i appen.

It-haveriet gjorde att många Swedbank-kunder hörde av sig till Swedbank och var väldigt upprörda. Bland annat var det kunder som befann sig utomlands och inte kunde betala sitt hotellrum och fick försöka lösa det på egen hand.

Två bankkort från olika banker

Enligt Konsumenternas Bank- och finansbyrås jurist, Fredrik Nordquist, blir tekniken mer pålitlig men kan fortfarande vara ett problem. Att bara förlita sig på en metod ökar utsattheten. Därför gäller det att ha flera olika alternativ.

Som kund kan du förbereda dig för att inte bli utsatt för att inte kunna komma åt dina pengar. Enligt alla experter som SvD har kontaktat i frågan bör man som konsument se till att man inte är beroende av bara en bank. 

MSB rekommenderar kontantreserver hemma

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) utredare, Jonas Milton, bör man ha kort från två olika banker. Ifall att kortet inte fungerar bör du dessutom ha Swish. Om du har kort från två olika banker är det bra om du har ett kort både från Mastercard och Visa ifall att något av deras system skulle ligga nere.

Internetstiftelsens säkerhetschef, Anne-Marie Eklund Löwinder tycker inte att man ska lägga alla ägg i samma korg utan sprida ut sig.

Experterna är även eniga om att det är bra att ha kontantreserver hemma. Även MSB rekommenderar att man bör ha mellan 3 000 och 6 000 kronor i mindre valörer hemma.